Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.05.2014.
06:22
M. Roknić - Vesti A

Srbi pred ponorom asimilacije

O nestajanju Srba u Hrvatskoj, njihovim političkim predstavnicima, etničkom čišćenju, ataku na ćirilicu, evropskim izborima u Hrvatskoj i srpskim podelama za "Vesti" govori advokat Jovan Ajduković, predsednik Naše stranke, srpske partije koju je pre nekoliko godina osnovao u Vukovaru.

Jovan Ajduković, političar iz Vukovara 


Bili ste deo najužeg tima SDSS-a i predsednik Zajedničkog veća opština u Vukovaru, šta je presudilo da osnujete Našu stranku?
- Političko licemerje i diskriminacija predsednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića i predsednika SNV Milorada Pupovca prema srpskoj zajednici i odustajanje od vitalnih nacionalnih interesa. Onog momenta kada se jednostrano odustalo od zaštite prava i interesa Srba u RH i izbegličkog srpskog korpusa, kroz zaštitu prava i interesa pojedinca, tu za mene više nije bilo mesta.

Erdutski sporazum

Koliko je danas aktuelan Erdutski sporazum, kakve obaveze su potpisnici preuzeli, a koje Hrvatska ignoriše?
- Erdutski sporazum i njegov provedbeni akt Pismo Vlade RH za završetak mirne reintegracije u Podunavlju su trajni i obavezujuć akti, koji su formalno-pravno iznad zakona RH i moraju se poštovati. Zašto se ne poštuju, pitajte predsednika SDSS-a Stanimirovića, predsednika SNV-a Pupovca i predsednika Zajedničkog veća opština Crnogorca. Oni su kao saborski poslanici bili saučesnici u donošenju niza zakona na štetu Srba.


Jeste li otišli zbog lične uvređenosti ili su razlozi dublji?

- Otišao sam uvređen i razočaran, ali najmanje zbog ličnih razloga. Plansko nečinjenje zvaničnih predstavnika SDSS-a dovelo je Srbe u RH u beznadežnu situaciju, do ruba siromaštva i ponora asimilacije. Srbija kao naša matična država, od istih tih paradera je ismijana. U velikoj meri tome je doprineo i stav bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića za koga je postojao samo Pupovac i mali krug oko njega.

Ćirilica i table

Atak na dvojezične table u Vukovaru do usijanja je doveo političke strasti, kako vidite rasplet?
- Ključno pitanje ostanka Srba na ovim prostorima nikada nije bilo pitanje ćirilice i dvojezičnosti, već pitanje nezaposlenosti i ekonomske nesigurnosti. Sve što se desilo u Vukovaru je posledica predanog rada SDP-a i SDSS-a.


 Kakve su šanse da Srbi iz Hrvatske imaju svog poslanika u Evropskom parlamentu?
- Gotovo nikakve! Odlazak Pupovca na listu SDP-a za Evropski parlament je jedan od najtežih političkih šamara Srbima u RH i izbegličkom korpusu. Ovo je najsigurniji način da se preostali Srbi u RH povedu na put denacionalizacije i asimilacije u hrvatski etnikum. Time je povređena i država Srbija i predsednik Nikolić koji nas je za Vidovdan 2013. sve pozvao u Beograd. Tada su svi predsednici srpskih stranaka obećali da ćemo na svim budućim izborima izlaziti zajedno na srpskim listama. Po povratku u Zagreb to je zaboravljeno, Pupovac je otišao na hrvatsku listu.


Kako vidite budućnost Srba u istočnoj Slavoniji, Baniji, Kordunu, Dalmaciji, u gradovima?

- Sve ove godine Hrvatska je sve činila da onemogući povratak izbeglih Srba. Možda bi iskorak bio kada bi predsednici izbegličkih organizacija poveli izbeglice iz Srbije u svoje zavičaje i tu zajedno sa njima ostali. Ako to ne učine odmah, neka se više tim pitanjem ne bave samo zbog vlastite koristi i sticanja političkih poena. Jedino će ostati i opstati Srbi u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu, jer smo jedino mi u većem broju ostali u svojim kućama i za sada ne razmišljamo o odlasku, jer nas ohrabruje blizina sa matičnom državom.

Ista kuhinja

Kako ocenjujete poziv na bojkot srpskih trgovina u Vukovaru, kao i fizički napad na goste jednog kafića?
- Neozbiljan je tekst anonimnog autora koji je pozvao na taj bojkot, a koji očito ide iz iste kuhinje, odnosno zajedničkih službi SDP-a i SDSS-a. Deplasirano je pridavati toj provokaciji ozbiljan i dramatičan značaj kao što to radi Pupovac.
Lokali kojima su vlasnici Srbi ne rade ni bolje ni gore nego pre ovog incidenta. A za incident u kafiću rano je davati konačne ocene, jer je istraga u toku.

 


Mirna reintegracija istočne Slavonije pokazala je da je "Oluja" imala alternativu. Kome to nije odgovaralo?
- Nije odgovaralo Zagrebu koji ju je i proveo. Ali, naravno da je mirna reintegracija pokazala način kako se mogao izbeći i "Bljesak" i "Oluja". Ali karakter tih operacija i njihov prvenstveni cilj bio je etničko čišćenje i nestanak Srba iz Hrvatske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online