Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Utorak 13.05.2014.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Vučić kreše krila Dodiku?

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za njegovu prvu zvaničnu posetu inostranstvu izabrana Bosna i Hercegovina zato što je ova susedna zemlja veliki trgovinski partner Srbije, što tu živi milion i po Srba i što Beograd želi regionalnu stabilnost. Više od ovog očekivanog objašnjenja deo javnosti u Srbiji, i pre svega u Banjaluci, pokušava da odgovori na pitanje zašto današnja Vučićeva poseta inostranstvu, prva od njegovog izbora za premijera, nije obuhvatila i posetu Republici Srpskoj?

Evropa preča od bratstva: Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
 

Da li je to poruka predsedniku RS Miloradu Dodiku da ubuduće ne računa na podršku Vlade u Beogradu i njegovoj politici prema federalnim vlastima u Sarajevu?


- To što prvo ide u Sarajevo, a ne u Banjaluku ne mora da ima neki preterani značaj, ali u politici i diplomatiji su signali važni i najčešće nisu slučajni. Izvesno je da će neki u Banjaluci to doživeti kao distanciranje, ne samo od Dodika i aktulnih vlasti, već pomalo i od same Srpske. Zbog glasača u Srbiji poreklom iz RS Vučić sigurno neće otići predaleko u tome, ali će biti ohrabreni neki krugovi u Sarajevu, Briselu i Vašingtonu koji smatraju da je pravi trenutak da se RS i Dodiku potkrešu krila - komentariše za "Vesti" Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli.

Na meti čaršiji

S obzirom da je predviđena i šetnja Baščaršijom moguće je da predsednik Vlade Srbije doživi neprijatna dobacivanja od prolaznika. Da to nije puko nagađenje govori i izjava predsednice Udruženja "Srebreničke majke" Hatidže Mehmedović. Za Vučića ona kaže da je "ratnik oko Sarajeva".
- Nek ne bude kao Boris Tadić kada je došao u Potočare. Vučić treba javno da kaže šta misli, a ne da govori sebi u nedra, jer mi nismo glupi i razumemo sve - kaže Hatidža.

Analitičari prevashodno procenjuju da je izbor BiH i poseta Sarajevu korak kojim novi premijer nastoji da pošalje poruku da će Srbija pod njegovim vođstvom biti faktor stabilnosti u regionu i da je birajući između te i poruke podrške Srbima u RS, izabrao ovu prvu.


- Srbiji je stalo da BiH kao srce regiona i najveći bolesnik u regionu postane funkcionalna država. Istovremeno, da se na neki način napravi otklon od dosadašnje politike koju je formulisao bivši šef diplomatije Vuk Jeremić, pa i bivši predsednik Boris Tadić, kada je favorizovana Banjaluka i kada se Beograd nije distanciralo od Dodika i njegovih izjava da je BiH nemoguća država i da ne može da opstane - smatra Aleksandar Popov iz novosadskog Centra za regionalizam.


On kaže da se zahlađenje odnosa na relaciji aktelna srpska vlast i Milorad Dodik osetilo i ranije i bilo vidljivo u više slučajeva kada je predsednik RS nervozno reagovao na podršku Beograda Sarajevu.


- Ono što je važno, jeste i to da je ovom posetom konačno eliminisana Turska u posredovanju između Beograda i Sarajeva - dodaje Popov.


Ovom, možda ne oštrom zaokretu, ali svakako skretanju sa dosadašnje politike prema BiH, neki dodaju i lični odnos koji Vučić može da ima prema prvom čoveku RS. Dodik je na prošlim predsedničkim izborima, čiji je ishod i odredio buduću vladajuću poziciju Srpske napredne stranke, nedvosmisleno dao podršku predsedničkom kandidatu Demokratske stranke Borisu Tadiću, i tako se zamerio naprednjacima i njihovom kandidatu Tomislavu Nikoliću.

Poruka i Bakiru

Srpski premijer dolazi dan pre Sarajevskog ekonomskog foruma na kojem će biti premijeri nekih zemalja u regionu, kao i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, ali i Haris Silajdžić. Nezvanično u kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH saznajemo da potencirajući Bevandu kao svog glavnog domaćina, Vučić šalje poruku i članu Predsedništva Bakiru Izetbegoviću da se previše ne poziva na njega, stvarajući utisak da RS sa Dodikom na čelu ne uživa podršku novih vlasti u Beogradu.


PLAN JEDNODNEVNE POSETE GLAVNOM GRADU BIH

 

Kroz Baščaršiju u crkvu i džamiju


Prvi susret sprski premijer imaće sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, na čiji poziv i dolazi u Sarajevo. Vučić će posetiti i Saborni hram Rođenja presvete Bogorodice. Navodno je to sam tražio kako bi se u razgovoru sa pravoslavnim vernicima i Srbima u Sarajevu informisao o njihovom položaju i problemima na koje nailaze u svakodnevnom životu. Vučić bi trebalo da poseti i Begovu džamiju i staro jezgro grada Baščaršiju.


U srpskoj državnoj delegaciji biće i ministar finansija Lazar Krstić, a kako je srpski premijer ranije najavio, kolegama u Sarajevu će izložiti konkretne stvari u vezi sa unapređenjem ekonomske saradnje dve zemlje.


Uoči posete Vučić je rekao da je BiH ekonomski veoma važna za Srbiju i da Beograd ima mnogo veću trgovinsku razmenu sa ovom susednom državom nego, na primer, sa Velikom Britanijom.


- Idem kao premijer da se borim za što bolje odnose BiH i Srbije i da ljudima u BiH na pošten način kažem šta mi želimo - rekao je tom prilikom.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.05.2014. 18:10
Preuzetu obavezu iz Brisela i Vašintona mora ispunit koliko god se to nama ne sviđalo. Za uzvrat je dobijo Fotelju na nekoliko mjeseci.
Utorak 13.05.2014. 19:00
Vrlo je prosto.Prvo je naivni narod lazima ubedio da glasa za njega,a pogotovo zakon o radu koji je povukao pre izbora a sada najavljuje jos gori,i sto kaze Vucic neinteresuje ga narod i strajkovi.Zarad podrske belosvetskih lobija Vucic mora da ispuni sledece zadatke koje ispunjava vec a to je,razbiti i to malo ekonomije,privatizovati sve sto je ostalo sto vredi,uvesti robovlasnicko drustvo i zavisnost od pojedinaca bogatasa,ubrzati nezavisno Kosovo i priznanje u UN sto se polako i cini,tamponirati Dodika i RS sto takodje cini prodani Vucic,i uvesti strahovladu u Srbiji.Narod u Srbiji sada nema pravo da se kaje,sam je glasao.Ali narod u RS nema pravo da slusa Vucica i izdajnike u BG.
Utorak 13.05.2014. 19:21
prodaće vučić srbe za sitne trice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online