Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 19.05.2014.
06:33
Ž. Marković - Vesti A

Užas u Bijeljini i Šamcu

Stanje u delovima Republike Srpske koje su pogodile katastrofalne poplave počelo je da se normalizuje, osim u Šamcu, Srpcu i mestima oko Bijeljine gde je Sava napravila ogromne probleme.

Bijeljina je plivala pod vodom
 



Šamac je sav u znaku evakuacije građana koji su ostali zarobljeni u kućama i zgradama. Pomoć ugroženima dostavlja se čamcima i helikopterima. Vlasti RS su sve snage usmerile prema područjima oko Save i ti gradovi su trenutno prioritet, dok u drugim područjima počinje sanacija šteta, ali svaki centimetar povlačenja vode otkriva kakva će pustoš ostati.


Načelnik opštine Šamac Savo Minić je potvrdio da se ljudima u toj opštini nije uspelo prići dva dana i dve noći. O kakvoj katastrofi je reč Minić je video tek kada je sa službama za spasavanje iz helikoptera pokušao da locira jednu kuću.


- To je more, voda, očaj - rekao je Minić.

Stiže pomoć dijaspore

Brojni pojedinci i udruženja u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj i drugim zemljama prikupljaju pomoć i šalju u BiH. Vlasti BiH su donele odluke da se pomoć koja se doprema oslobodi svih dažbina na granici.


On je dodao da još nema pravih podataka o broju stradalih.


Pominju se neke dramatične brojke za koje nadležni kažu da njima ne treba plašiti građane. Prema zvaničnim informacijama, broj stradalih u poplavama u u RS je 16, a iz MUP su više puta upozorili medije da ne objavljuju netačne informacije.

Pukao nasip

Savski nasip kod Batkovića, nedaleko od Bijeljine nastavio je da popušta. Pukotine su se pojavile na nekoliko mesta, a stalno se proširuju pa je potpuno potopljeno Velino Selo gde je visina vode i do tri metra. Delimično su potopljena sela Batković, Brodac, Ostojićevo i Klis, a ugroženo je Crnjelovo.


Iz gotovo svih delova grada Doboja voda se juče povukla, ali haos nije prestao. Tokom noći bilo je pokušaja da se opljačkaju neke napuštene kuće, ali je policija delovala izuzetno rigorozno. U Doboju je juče bio i predsednik Milorad Dodik.

Pritisak na Klinički centar

Klinički centar Banjaluka primio je više od 80 ljudi iz poplavama najugroženijih područja Republike Srpske.
Pacijenti stižu iz cele Srpske helikopterom i drumskim saobraćajem, a najveći broj pacijenata je iz Doboja, Teslića, Petrova, Čelinca, Kotor-Varoši, Šamca i Modriče - potvrđeno je u Kliničkom centru.


- Ovo je grad stradalnik. Ovde smo da organizujemo sve službe i da bismo pružili svu neophodnu pomoć stanovništvu i sprečili bilo kakav pokušaj zloupotrebe trenutne situacije - rekao je Dodik.

Građani širom Republike Srpske pokrenuli su brojne humanitarne akcije prikupljanja pomoći. Konvoji stalno idu ka najugroženijim područjima, sakupljene su na stotine tona hrane, vode, obuće i odeće. Građani pokazuju neverovatnu solidarnost i većina je spremna da volontira gde god je to moguće.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.05.2014. 10:34
Strašna tragedija...., jadan narod !
Ponedeljak 19.05.2014. 17:41
neka vam je bog u pomoci kao i nama izdrzite drugo nam ne preostaje posle kise dodje sunce a zlobnici neka nestanu sa lica zemlje i zlikovci koji pokusavaju da iskoriste ovakve situacije u svoju korist seme im se zatrlo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online