Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 24.05.2014.
10:10 >> 12:04h
Srna A

RS: Neka mesta i dalje pod vodom, negde proradile podzemne vode

Na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini (BiH) sitacija je i dalje teška, ali je pod kontrolom. Šamac je i dalje nalazi pod vodom, čija dubina na pojedinim mestima iznosi i do metar, iako gradu više ne preti neposredna opasnost od poplava, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske. I dalje se zbrinjavaju ljudi koji se nalaze u poplavljenom području. Ostatak Republike Srpske je u nešto "boljoj" situaciji...

Na delovima Šamca gde se voda povukla vrši se čišćenje i dezinfekcija objekata, te uklanjanje uginulih životinja uz nadzor veterinarskih službi, a na delovima koji su još pod vodom vrši se ispumpavanje.

Šamac: Tamo gde se voda povukla, vrši se čišćenje i dezinfekcija objekata i uklanjanje uginulih životinja. Na delovima koji su još pod vodom vrši se ispumpavanje
 

U naselju Krepšić u opštinI Donji Žabar prokopan je put pa je voda počela da se povlači iz poplavljenih mesta. Evakuisano je 350-400 stanovnika, a u kolektivne centre je smešteno 170 lica. Građanima su trenutno najpotrebnije pumpe za ispumpavanje vode, rukavice i maske, kao i svi vidovi humanitarne pomoći.


U opštini Kozarska Dubica u mestu Ševarlije poplavljeno je osam kuća. Podzemne i zaobalne vode reke Une i Save zaplavile su oko 1500 hektara zemljišta. U selu Glavinac i Gradina pod vodom je 16 kuća, a pristup im je nemoguć kopnenim putem.

Na području Bijeljine stanje je i dalje složeno, ali se provode sve neophodne aktivnosti na postepenoj stabilizaciji i poboljšanju. I dalje je prisutna opasnost na starom dašničkom nasipu kod Visoča, a potencijalno preti opasnost i od epidemije zbog uginule stoke na poplavljenim područjima uz reku Savu, kao i u vodenim džepovima na području grada i naseljenog mesta Dvorovi.

U toku noći nastavljeno je utvrđivanje i sanacija nasipa.

Doboj više ne izgleda ovako! Reka Bosna povukla u svoje korito i gradu ne preti opasnost od poplava. Počinje dezinfekcija grada
 

U Doboju se reka Bosna povukla u svoje korito i gradu ne preti opasnost od poplava. U najvećem delu grada uspostavljena je struja i vrše se pripreme za uključenje struje u najugroženije delove grada. Voda iz vodovodne mreže je tehnička i nije za piće. Vrši se podela humanitarne pomoći na punktovima koje je uspostavio Crveni krst.

Počinje dezinfekcija Doboja

Danas počinje opsežna dvodnevna akcija dezinfekcije Doboja u koju je uključeno pedesetak timova sa 150 profesionalaca iz Instituta za javno zdravstvo, sa higijensko-epidemiološkim službama dobojskog Doma zdravlja, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić u Doboju gde je apelovao da građani pripreme objekte kako bi bila započeta dezinfekcija, uz napomenu da će zaostali objekti biti dezinfikovani u narednom periodu. Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Slobodan Stanić rekao je da je epidemiološka situacija u Doboju nesigurna.

Ekipe "Telekoma Srpske" vrše radove na uspostavljanju telefonskih veza, a u dijelu grada uspostavljena je fiksna telefonija.

Stanovništvu Doboja potrebna je hrana i pelene za bebe, sanitetske maske i rukavice, sredstva za dezinfekciju, pumpe za ispumpavanje, osnovni nameštaj i posteljina.


U opštini Brod na području naselja Liješće, Sijekovac i Brodsko Polje dva nadiru podzemne vode koje su počele ugrožavati stanovništvo. U naselju Liješće je evakuisano stanovništvo iz četiri kuće.

U Banjaluci snabdevanje električnom energijom i vodom je normalizovano, a fiksna i mobilna telefonija su u funkciji.

U opštinama Laktaši, Oštra Luka i Šipovo stanje se normalizuje i vrši se dezinfekcija, odvoz kabastog smeća i čišćenje poplavljenih objekata.

U opštini Kotor Varoš trenutno je u prekidu snabdevnje vodom užeg dela grada. Put prema opštini Kneževo nije prohodan.

Voda se u Prijedoru povlači, iako je još prisutna u nižim zonama zbog podzemnih voda. Snabdevanje električnom energijom i vodom je normalizovano sem u naselju Baltine Bare. Svi putni pravci su prohodni.

Stradala dva dijalizna centra i mnogo ambulanti

 

Poplave su zadale veliki udarac zdravstvenom sistemu Republike Srpske, oštećenja su vidljiva na više zdravstvenih ustanova, a u Doboju i Šamcu su stradali dijalizni centri, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić. Bogdanić kaže da su poplavljeni suteren i prvi sprat u Domu zdravlja u Doboju, te pojedine ambulante porodične medicine, a oštećenja ima i Dom zdravlja u Bijeljini, kao i zdravstvene ustanove u istočnom delu Srpske.

 

"Dva dijalizna centra su stradala, u Doboju u potpunosti, dok su u Šamcu sklonjeni aparati, ali je prostor uništen. Međutim, dijalizni centri su građeni po modelu javno-privatnog partnerstva i mislim da su dobro osigurani", rekao je Bogdanić za "Nezavisne novine".

 

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite već se obratilo Svetskoj banci za sredstva, koja su bila namenjena za rekonstrukciju nezavršenih porodičnih ambulanti, kao i za domove zdravlja, među kojima je i onaj u Doboju.

 

Bogdanić je istakao da ne očekuje pojavu i širenje zaraznih bolesti, ali su za svaki slučaj Klinički centar Banjaluka i Infektivno odeljenje u Doboju pripremili infektologe za svaki slučaj.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.05.2014. 21:13
nema brige poslace braca Rusi pomoc ....rece Dodik!!!!!hahahahahahahahhhhhhhhahah,dobice on sipurak ko i dosad sto dobiva od Rusa!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online