Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 26.05.2014.
05:26
Ž. Marković - Vesti A

Bosni preti glad

Iako državne, entitetske i lokalne vlasti u BiH tek počinju sa formiranjem komisija koje će proceniti štetu koju su izazvale poplave, prve procene govore da će se ova zemlja u narednim mesecima, a verovatno i godinama naći u izuzetno teškim problemima. Nezvanično, šteta se meri milijardama maraka, a zasad neki barataju brojkom od ukupno četiri milijarde.

Stradale, svinje, ovce i živina (Foto: Arhiva)
 

Prema informacijama Spoljnotrgovinske komore, poplave su direktno pogodilo oko 1,5 miliona stanovnika, od čega je oko 950.000 iseljeno iz svojih domova.

Pod minama 800 kvadratnih kilometara

Problemi na poplavljenim područjima i dalje su vidljivi. Jedan od onih najopasnijih su pomerena minska polja. Timovi Centra za uklanjanje mina u BiH neprekidno upozoravaju stanovništvo na opasnost od mina i eksplozivnih sredstava obeležavanjem sumnjivih lokacija. Prema preliminarnim rezultatima trenutno je 900 kvadratnih kilometara poplavama zahvaćenih površina pod direktnim ili indirektnim uticajem mina. Najveći problemi se očekuju u Posavini.

Oštećeno je oko 100.000 stambenih jedinica, a značajan procenat kuća, pre svega one na klizištima, potpuno je uništen. Ipak, mnogo stravičnija je informacija da je oko 80 odsto obradivih površina u zemlji bilo pod vodom, a da istovremeno ima stočara kojima je stočni fond potpuno uništen. Zasad se niko još ne usuđuje da kaže da preti glad, ali do povećanja raznih cena će sigurno doći. Generalno gledano, trećina privrede u BiH je ugrožena.


- Velike štete pretrpela je infrastruktura, posebno putna, elektroenergetska, vodoprivredna i telekomunikaciona. Kada je reč o privrednim sektorima i granama, najteže su pogođeni poljoprivreda i agroindustrija jer su poplavljene gotovo sve najplodnije obradive površine, posebno u Posavini i Semberiji, a stradao je i veliki deo stočnog fonda i individualnih poljoprivrednih gazdinstava - kaže ekonomista iz Spoljnotrgovinske komore Duljko Hasić.


Ranije smo pisali o slučaju domaćina iz okoline Šamca kojem se oko 400 grla stoke ugušilo u štali. Sličnih primera ima još u Posavini, kao i u Semberiji. Stradale su i svinje, ovce, kao i živina. Predsednik Udruženja stočara i proizvođača RS Vladimir Usorac kaže da su posledice poplava katastrofalne.


- Posebno su ugroženi govedari čije su se krave podavile, a usevi završili pod vodom! Njih najmanje 80 odsto više nema mogućnost da se bavi stočarstvom jer su bukvalno izgubili sve što su godinama i decenijama stvarali. Mnoga sela su i dalje pod vodom i tek kad se stihija povuče, znaćemo pravu razmeru šteta - kaže Usorac.

Ukupno 22 žrtve

Telo Marka Čakarevića (41) iz mesta Kožuh kod Doboja je pronađeno u Kolubarskoj ulici u Doboju, a muškarac je identifikovan obdukcijom. Njegovim pronalaskom broj žrtava dosegao je 19 u Republici Srpskoj, a ukupan broj stradalih u poplavama u BiH je 22.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.05.2014. 05:45
Strašni sud tek dolazi; strah će presuditi; jedino velike bjede i nevolje imaju moć da uplaše narode i svjet da odustane od uništiteljskog načina života! Ovo ponašanje ljudi i ovi zakoni koji vladaju svjetom; sigurna su garancija da velike bjede i stradanja neće izostati!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online