Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.04.2010.
12:00
G. Gligorević - Vesti A

Mekenzi bi mogao da pomogne

Američki advokat Piter Robinson, pravni savetnik Radovana Karadžića, boravio je u Otavi dva dana. U razgovoru za "Vesti", on naglašava da je u Otavu došao s ciljem da razgovara s generalom Luisom Mekenzijem i sa drugim osobama (kao što je Mile Jovičić, predratni direktor sarajevskog aerodroma) koje su bile svedoci nekih događaja u Bosni.

Piter Robinson
 

Šta očekujete da ćete saznati?


- U prvom delu suđenja dr Karadžiću, svedoci tužilaštva iznose da su bosanski Srbi odgovorni za sva granatiranja i snajperske napade na civile u Sarajevu. Dr Karadžić insistira na tome da su bosanski muslimani ponekad sami granatirali svoje civile kako bi optužili srpsku stranu za to i isprovocirali međunarodnu intervenciju. On misli da bi general Mekenzi mogao da ima neke informacije koje bi potvrdile njegove navode, te da je general dovoljno hrabar da kaže istinu iako to nije "politički korektno".

"Tribunal"


Piter Robinson je asistirao i u odbrani Dragoljuba Ojdanića, koji je osuđen na 15 godina zatvora. Inspirisan doživljajima i iskustvom na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu napisao je triler pod nazivom "Tribunal".



Koja je vaša uloga u odbrani Karadžića, da li ste zadovoljni saradnjom?


- Ja sam Karadžićev pravni savetnik, a on, kao što je poznato, sam sebe brani. Ja mu pomažem sa pravnog aspekta, dok je on skoncentrisan na činjenice u svom predmetu. Mi odlično sarađujemo i komuniciramo. Vidim ga otprilike tri puta sedmično i sarađujemo veoma dobro.


Da li je Karadžić dovoljno pripremljen da se sam brani?


- On poznaje situaciju u Bosni i činjenice o tome šta se tamo desilo u vreme rata bolje nego što bi ijedan advokat ikada mogao da nauči. On je, takođe, inteligentan, elokventan i vrlo vredan. Zato ja mislim da je on dovoljno dobro pripremljen da se sam brani. Njemu je jedino potrebna pomoć sa zakonskom procedurom i pravnim pitanjima, a ima i kvalitetan tim ljudi koji mu u tome pomažu. Mnogi od njih rade bez ikakve nadoknade.
 

Ništa od Holbruka


Mislite li da će se Ričard Holbruk pojaviti kao svedok u Hagu?
- Ne. Mi ćemo probati da ga dovedemo, ali on ima sve razloge da izbegne da se pojavi jer je njegovo negiranje dogovora sa dr Karadžićem u suprotnosti sa onim što tvrde brojni svedoci. Tribunal nema tu snagu da prisili američku vladu i njene službenike da urade ono sa čime se ne slažu.

Koje su najveće prepreke u pripremi Karadžićeve odbrane i da li su svedoci dostupni za odbranu?


- Naše najveće poteškoće vezane su za vreme i novac. Tribunal nastavlja sa pritiscima da suđenje počne pre nego što su dr Karadžić i njegov tim imali šansu da pročitaju bar mali deo od 1,4 miliona stranica materijala koje im je dostavilo tužilaštvo. A sekretar suda je dva puta do sada ukoren od strane predsednika suda zbog smanjenja finansijskih sredstava ljudima kao što su istraživači u Bosni i Srbiji i rukovodioci koji po pojedinim pitanjima sređuju dokumentaciju u Hagu, a koji pomažu dr Karadžiću da se pripremi za suđenje.


Da li je Karadžić osuđen i pre izricanja formalne presude?


- Biće jako teško da bude oslobođen. Sud već raspolaže sa preko 1.500 optužujućih činjenica protiv njega, a prihvatili su svedočenja više od 150 svedoka tužilaštva, i to bez unakrsnog ispitivanja još pre nego što je suđenje i počelo. Dr Karadžić se nada da će barem imati šansu da predstavi svoju stranu priče, čak iako rezultat suđenja izgleda unapred poznat. On je ohrabren nezavisnošću i odvažnošću predsednika Tribunala Patrika Robinsona koji je insistirao da se ispune bar osnovni uslovi za fer suđenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online