Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 05.07.2014.
12:07 >> 13:45h
Srna A

NATO i EU pozvali na smirivanje strasti u Skoplju

EU, SAD, OEBS i NATO pozvali su građane Makedonije da se uzdrže od nasilja, nakon protesta Albanaca u Skoplju.

Međunarodna zajednica poziva građane makedonije na smirivanje nasilja
 



Tokom protesta, koji su prerasli u nerede, policija je upotrebila suzavac i vodene topove.

Iz makedonskog MUP-a saopšteno je da je dvadesetak policajaca i demonstranata povređeno u Skoplju u jučerašnjim protestima Albanaca nezadovoljnih presudom šestorici njihovih sunarodnika, koji su osuđeni na doživotni zatvor zbog ubistva petorice mladih Makedonaca uoči Vaskrsa 2012. godine u Smiljkovcu.

VIDEO: Albanci divljali u Skoplju

U zajedničkom saopštenju delegacije EU, Ambasade SAD u Skoplju i misija OEBS i NATO u Makedoniji apeluje se na građane i državno rukovodstvo da se ujedine i u duhu konstruktivnog dijaloga pozabave problemima koji negativno utiču na međusobno razumevanje i međuetničke odnose u Makedoniji.

Albanci najavljuju nove proteste

Grupa Albanaca najavila je putem socijalnih mreža nove "krvavije" proteste u Skoplju za danas, uprkos apelu predstavnika međunarodne zajednice na smirivanje situacije i dijalog, poslije nereda u kojima je povrijeđeno dvadesetak policajaca i demonstranata, prenose makedonski mediji.

"Svi građani imaju pravo na proteste i izražavanje svog mišljenja na miran način, ali nemaju pravo da čine destruktivna, nasilna dela", upozorava se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da svaki međuetnički incident ili pokušaj podsticanja netolerancije daje priliku za politizovanje ili iskorišćavanje situacije u političke svrhe, ali i pruža šansu za otvaranje dijaloga i ojačavanje odnosa između različitih etničkih zajednica.

"To je prilika za političke lidere da se zauzmu za uspostavljanje integrisane države koja poštuje različitost", dodaje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Subota 05.07.2014. 12:18
Ко је изазвао проблеме у Скопљу ??? Револуцију су изазвали САД , НАТО и ЕУ .Зашто су изазвали револуцију.Желе да Македонија нестане јер је Народ православан .
Subota 05.07.2014. 12:19
E zakucale su crne azijosk-kavkazijiske horde na vrata............STA CE TE SADA..........ZASTO PRIZNASTE KADA DOBRO ZNASTE DA JE ARBANAS CRV KOJI ZIVI U PRLJAVTSTINI..........E makedonci veliku gresku napraviste..........Sada spasavajte sta mozete!!!!!!!!! Samo za sve SRBE KOJI ZIVE U MAKEDONIJI NAORUZAJTE SE I KAKAJTE TE CRNE GOLUBOVE...........I VI CETE ISTO KO I MI JOS MALO SA SRECOM BITI U RUSSKOM CARSTVU............AL DO TADA MORAMO SMANJIT BROJ OVIH STETOCINA........RATATATATATATA-BOOOMBOOOOM.....NEMA VISE ARBANASA+
Subota 05.07.2014. 12:28
Interesantno, Kad kavkazoidi pale i ruse onda zapad poziva drzavne oragane i "gradjane", bez direktnog prozivanja siptarske strane na "smirivanje situacije", kao nemoj da ih bijete, deca se malo zaigrala. Koje licemerje i enormna kolicina bljutavosti caruje na zapadu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online