Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 14.07.2014.
07:47
D. Lj. Joksić - Vesti A

CIA sakrila atentatore na predsednike

Bivši visoki funkcioner obaveštajne službe SFR Jugoslavije i Makedonije, profesor Fakulteta za bezbednost iz Skoplja Ivan Babanovski tvrdi da su isti ljudi atentatori na prvog i drugog predsednika Makedonije Kiru Gligorova, koji je preživeo, i Borisa Trajkovskog, ali i prvog ministra MUP Makedonije Jordana Mijalkova.

Atentatori CIAe su visoko postavljeni u državnim strukturama prema tvrdnjama Ivan Babanovskog
 



Babanovski je zaključio da ne bi mogao mirno da spava da je na mestu sadašnjeg šefa države Đorđa Ivanova i premijera Nikole Gruevskog zato što su atentatori visoko postavljeni u državnim strukturama.


- Jordan Mijalkov je stradao u sumnjivoj automobilskoj nesreći. Njega je vozio Mile Jovanovski, zvani Mile Kurbla, vozač koga sam ja doveo u službu. On je bio prvak Makedonije u spidvej trkama i sigurno nije njegovom krivicom došlo do izletanja i prevrtanja, već je vozilo za to bilo pripremljeno. Smrt Mijalkova je klasičan atentat, u kojoj je jedino ostao živ vozač Jovanovski koji je zbog saobraćajke bio osuđen - kaže Babanovski.


Prema njegovoj oceni, organizatori su procenili da prvo treba ukloniti Jordana Mijalkova kako bi lakše ubili Gligorova, koji je smetao tadašnjem državnom vrhu i krupnom biznisu.

Muk iz Amerike

- Ja sam bio prijatelj Gligorova i pitao sam ga zašto ne pita njegove prijatelje u CIA ko je želeo da ga ubije. Gligovor mi je odgovorio da ih je tri puta pitao, ali mu nisu ništa odgovorili. Ja sam mu na to rekao: "Predsedniče, samim tim su vam sve odgovorili" - priseća se Babanovski.


- Ista grupa imala je udela i u atentatu na drugog predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog, koji je stradao u avionskoj nesreći u BiH - kaže Babanovski.


On je ubeđen da su CIA i njene prijateljske službe tačno znale ko je pripremao i realizovao atentat na Gligorova. Kaže da su odmah nakon atentata CIA i FBI došli u Skoplje i uključili se u istragu samo da bi uklonili tragove, odnosno delove laserskog detonatora kojim je aktiviran eksploziv u trenutku prolaska automobila Gligorova. Babanovski objašnjava da su jedno CIA i zapadne obaveštajne službe u to vreme imale takve detonatore.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.07.2014. 09:37
SAD, decenijama rade na stvaranju Velike Albanije, ne birajući sredstva. Žele svoju državu u EU, a do tada će na svaki nAčin kočito projekat ujedinjenja Evropljana.
Ponedeljak 14.07.2014. 11:10
Kiro Gligorov je paralela Djindjicu kada obavis posao za koji su te odredili i postanes teret daju znak za odstrel.Ovaj Balkan je za njih raj na zemlji u svakom pogledu.Mnogo religija dosta nacija i jos vise partija.Mozes destabilizovati kad god ti je volja samo pritisnes dugme i Albanci se bune sto kao fol nemaju gradjanska prava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online