Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 20.07.2014.
11:26
Srna A

“Krim je dobar primer koji treba slediti“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je njegov politički program jačanje autonomije Srpske do ostvarivanja njene nezavisnosti i da su dešavanja na Krimu, uz referendum, dobar primer kojim bi se moglo ići.

Njegov politički cilj je jačanje autonomije Republike Srpske sve do ostvarivanja nezavisnosti, a Krim je dobar primer koji treba slediti: Milorad Dodik
 

Dodik je naglasio da Republika Srpska, kada je reč o pitanju osamostaljivanja, nema sa Rusijom nikakvu relaciju, ali da veruje da će, kada to pitanje jednom dođe na dnevni red, Srpska biti u prilici da anketira ne samo poziciju Rusije, već i mnogih drugih zemalja.

O Rusiji i Ukrajini

Govoreći o svojoj podršci akciji Rusije u Ukrajini, Dodik je naveo da su u dešavanja u toj zemlji više umešane zapadne sile, ali da on podržava nastup Rusije jer je veoma uravnotežen.

"Uprkos tome što dnevno ubijaju ruske civile, ona (Rusija) ostaje uzdržana pokušavajući da dovede do mirnih pregovora. Zapad, naprotiv, ohrabruje ukrajinske vlasti da nastave sa sukobima pravdajući to borbom za suverenitet Ukrajine, koji su Srbiji žrtvovali za nezavisnost Kosova", poručio je predsjednik Dodik.

"Pokazalo se da BiH ne funkcioniše nikako i nije na korist ni Srbima, ni Hrvatima, ni Bošnjacima, nego samo jednom broju stranaca koji ovdje navodno prave državu da bi opet u kriznim situacijama u svijetu otišli da rade za veliki novac", rekao je Dodik za "Euro Blic".

On je naveo primer Škotske, Katalonije, Belgije koje se nalaze u procesu jačanja autonomije, što će, kako je rekao, Republici Srpskoj biti dovoljan primer za pozivanje na legitimitet.

Komentarišući izjavu turskog premijera Redžepa Erdogana da će "svako ko dirne u Bošnjake imati posla sa 100 miliona Turaka", Dodik je rekao da je ona autentična i da su, s obzirom da se u BiH podržava isključivo antisrpski koncept, meta tih izjava Srbi, a imajući u vidu značaj bošnjačke zajednice u Sandžaku, i Srbija.

Dodik je naveo da nije problem da se priča o korupciji u BiH, već to što se otpravnik poslova američke Ambasade u BiH Nikolas Hil meša u unutrašnja pitanja zemlje.

"Ako Hil hoće da se bori protiv korupcije, neka se vrati u svoju zemlju i bori protiv angažovanja sina potpredsednika SAD u energetskim pitanjima u Ukrajini. Stranci su ovde spremni da se upliću u unutrašnje odnose onoliko koliko im dozvolite", rekao je predsednik Srpske.


Srbija mora da podržava Dejtonski sporazum

Govoreći o odnosu premijera i predsednika Srbije prema BiH, Dodik je naveo da politika Srbije ne može da bude drugačija osim da podržava Dejtonski sporazum, ali da je svaki stav koji govori o neodrživosti BiH njemu blizak.

"Treba biti iskren i reći istinu, a istina je ono što je i sam predsednik Nikolić rekao, govoreći o varijacijama na budućnost BiH", rekao je Dodik.

Upitan da li bi na evropskom putu Srbije problem predstavljala eventualna podrška Aleksandra Vučića BiH, Dodik je odgovorio da država BiH ne postoji, već samo dejtonska BiH.

"Postoje Federacija BiH i Republika Srpska, a BiH bez predsednika države ili bilo čega drugog postoji kao treći politički entitet. Nije slučajno što se BiH nigdje ne navodi kao država", istakao je Dodik.

On je rekao da se priča o funkcionalnosti BiH kao uslovu za pridruživanje EU podmeće, jer EU promoviše dejtonsku BiH, a ne funkcionalnost.

"Funkcionalna koordinacija je termin koji bi mogao da važi za BiH i ništa drugo. A što se tiče podrške Srbije, mi joj želimo da se što brže kreće u svojim projektima pridruživanja EU. Da se ticalo nas u Republici Srpskoj, BiH bi danas bila kandidat", napomenuo je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, EU će, bez obzira koliko je u ovom momentu "slatkorečiva", u jednom trenutku pred Srbiju staviti ogroman izazov koji se zove Kosovo i tražiti odluku koja će ići do poniženja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.07.2014. 12:10
Republika Srpska moze biti samostalna i moze biti jaca nego sto je sada. RS sa skoro 1.400.000 stanovnika i Gradovima, Banja Luka Prijedor Doboj Prnjavor Novi Grad Gradiška Derventa Istocno Sarajevo, Istocno Novo Sarajevo i Pale Bijeljina Zvornik Trebinje Foca Visegrad i sa svojim selima moze opstati i razvijati se i bez toga da se pridruzi Srbiji!!!!
Nedelja 20.07.2014. 11:44
Uradite ozbiljnu analizu da li bi R. Srpska mogla opstati kao samostalna država, pa izvolite, izađite iz BiH. Ako mislite da se pripojite Srbiji, prvo pogledajte kako je Vojvodina prošla sa njom, pa ako ste toliki mazohisti kao moji preci, vi se ujedinite.
Nedelja 20.07.2014. 11:48
To stoi da Amerikanci trpaju nos svuda, dok ne dobiu po njemu. To se pokazalo i ostalim primerima, kao i kod nas u Srbiji. Ne vidim zasto Milorad ( jel on nije presednik,vec jedan covek koi je dosta toga proneverio ) poredi Bosnu sa Ukrainom i R.Srpsku sa Krimom. Malo mu bilo ratovanja i zrtava do sada, hoce jos. Nije narod vise ovca, da ga sisa i muze ko kako hoce a onda proda na pijaci. Ako nezna sta ce reci novinarima, bolje da cuti i stidi se svog bahatog i ne vaspitanog ponasanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online