Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Četvrtak 24.07.2014.
08:41
M. Roknić - Vesti A

Hrvatska u tuđem energetskom ratu

U pozadini ukrajinske krize i ratnog stanja na njenom istoku, odvija se i energetski rat u kome i Hrvatska, mimo njene volje, dobija sve istaknutiju ulogu.

Dobio "korpu" u zagrebu: Aleksej Miler, generalni direktor Gasproma
 

Premda je hrvatski premijer Zoran Milanović samo pre petnaestak dana nedvosmisleno izjavio da Hrvatska "neće biti talac američko-ruskog nadmetanja za uticaj nad energetskim kretanjima u Evropi", koliko danas te njegove reči zvuče kao neodmereno busanje bez pokrića. Naime, Zagreb se preko noći našao u nezavidnoj situaciji da pod pritiskom Vašingtona potpuno i grubo odbaci svaki vid energetske saradnje sa Moskvom.

Projekat iz SFRJ

Šta je LNG terminal? Reč je o starom projektu još iz vremena SFRJ, koji je naglo dobio na važnosti nakon eskalacije krize u Ukrajini i panične potrebe Zapadne Evrope da se reši energetska zavisnost od Moskve. Veliki LNG terminali u Poljskoj i Holandiji već sada rade sa smanjenim kapacitetima, a brodovi za prevoz tog gasa enormno su skupi, što na kraju plaćaju krajnji potrošači.

Spomenuti Milanovićev odlučan stav omekšao je visokopozicionirani američki diplomata Amosa Hohstajn, zadužen za energetska pitanja, koji je u poslednje vreme učestalo posećivao glavni grad Hrvatske. Očiti rezultat tih poseta je nedavni hladan prijem prvog čoveka Gasproma Alekseja Milera u Zagrebu, koji je dobio neuvijenu energetsku korpu od hrvatskih domaćina, a službeni Zagreb potpuno se okrenuo projektu izgradnje LNG terminala za gas na ostrvu Krku, projektu koji su isforsirali SAD i EU.

Sada se taj plan predstavlja kao veliki korak napred u snabdevanju velikog dela Evrope gasom, a Hrvatska bi, ističu u vladi, konačno postala važno energetsko evropsko čvorište.


Međutim, za izgradnju terminala, čija se cena kreće i do milijardu evra, Zagreb nema novca, pa se očekuje da tu investiciju u većoj meri plati Brisel, komercijalne banke i budući korisnici. I da se sve te kockice poslože, prvi kubici gasa sa tog terminala mogli bi poteći tek za četiri-pet godina. Iz sadašnje perspektive čini se cela večnost.

A i da se to dogodi, poznavaoci energetskog biznisa upozoravaju da bi Hrvatska u toj igri mogla ostati kratkih rukava. Pre svega zato što spomenuti projekat nije rezultat tržišnih procena već političkih interesa Zapada. Pri tom se upozorava na činjenicu da je gas koji se dobija preko LNG terminala za trećinu skuplji od onog prirodnog.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.07.2014. 08:44
Toliko o samostojnosti Krvacke
Četvrtak 24.07.2014. 08:47
Polako ide zima. Brzo ce se eu glave urazumiti.
Četvrtak 24.07.2014. 10:43
"Hrvatska nece biti talac izmedju Rusije i SAD..." - a onda je zazvonio telefon i poziv iz Vasingtona. Toliko o "neovisnosti" croatije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online