Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 25.07.2014.
09:11
M. Roknić - Vesti A

Hrvatska u minusu do guše

Posle prve godine članstva u EU Hrvatska narodna banka objavila je poražavajuću analizu koja pokazuje da je Hrvatska u debelom finansijskom minusu prema Uniji. Iznosi koje Hrvatska mora uplaćivati u zajedničku blagajnu u Briselu dodatno su ispraznili državni budžet, a u sledećim godinama taj bilans će biti još nepovoljniji.

Muke u Hrvatskoj: Moraće da "izmisle" 500 miliona evra za zajedničku kasu
 

"U kratkom roku ulazak u EU stvorio je primetne pritiske na budžet opšte države", upozorava se u analizi i dodaje da bi se taj trend u sledećoj godini mogao i pogoršati. Računice centralne banke pokazuju da se celokupni efekti pristupanja EU na hrvatski budžet iskazuju u velikim minusima.

Naime, budžetski minus zbog ulaska u EU prošle godine, prema podacima HNB-a, iznosio je jedan posto hrvatskog BDP-a, u ovoj i sledećoj godini trebalo bi da poraste na 1,2, dok će u 2016. dostići 1,3 posto BDP-a. Razlog tome su hrvatske uplate u budžet EU, koje na godišnjem nivou iznose oko 500 miliona evra, dodatno uvećane troškovima prilagođavanja pravilima Unije, među kojima je i Šengen, koji je hrvatska vlada već zacrtala kao svoj prioritet.

Da sve bude gore po Zagreb, taj budžetski teret događa se u vreme kada Hrvatska, po direktivama EU, mora da smanji budžetski minus i zaustavi rast javnog duga. Drugim rečima, Zagreb će tih 500 miliona evra koje mora da uplaćuje u zajedničku kasu morati da pronađe u drugim izvorima.


Nezavisni ekonomisti slažu se u ocenama da finansijske obaveze prema EU u velikoj meri otežavaju konsolidaciju hrvatskih javnih finansija, ali ističu da je Hrvatska, kako država, tako i gospodarstvo, slabo iskoristila članstvo u EU.

U prvoj godini članstva Hrvatska se pokazala dosta nepripremljenom da povuče značajniji novac iz raznih fondova EU i u tome mnogi vide razlog zašto bilans između uplaćenog i dobijenog iz EU nije bolji.

POVEZANE VESTI

Petak 25.07.2014. 09:19
Na kraju će svi srbski neprijatelji gore proći nego Srbi. Sotonski poredak koji vlada svjetom nema šanse da pobjedi na kraju! Hristos je rekao, kako će poslednje vreme izgledati i šta će se sve događati. ISTINA se sakrila od svojih pristalica i protivnika i dovela ih na njihovo mjesto.
Petak 25.07.2014. 09:23
Rasplakah se...
Petak 25.07.2014. 10:38
Jesu li Srbi krivi i za ovo?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online