Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 25.07.2014.
10:22
B. Miličić - Vesti A

"Spreman sam i na zatvor"

Posle hapšenja Momčila (76) i Mirjane Tomašević (71) na graničnom prelazu Bajakovo prilikom ulaska u Hrvatsku početkom ovog meseca, vožnje zatvorskom "maricom" 600 kilometara do Šibenika i boravka u istražnom zatvoru, njihov sin Alen se priprema za odlazak u Vodice krajem ovog meseca.

Ne odustaje od borbe: Alen Tomašević
 

Svestan je da ga čeka ista ili slična sudbina kao i roditelje, prosvetne radnike u penziji sa ukupno 66 godina radnog staža u Hrvatskoj, znatno narušenog zdravlja.


- Ja nemam kud nazad, jer su svi mostovi porušeni! Spreman sam na sve, pa čak i da dobijem godinu dana zatvora. Mene tamo čekaju dve tužbe, jedna zbog toga što sam u avgustu prošle godine sa mojim roditeljima nenajavljen ušao u našu kuću u Vodicama koju su na prevaru oteli naslednici Branka Marića, a druga što mi nije mogao biti uručen poziv za davanje izjave i raspisivanje policijske poternice. Mi smo zatražili reviziju celog postupka koji se temelji na falsifikatima i lažima i kojim nam je oteta kuća u Vodicama, ali po svemu sudeći proces će se voditi protiv nas, a ne onog ko nam je oteo kuću - kaže Alen Tomašević.

Oteta kuća-hotel

Tomaševići su u Vodicama napravili kuću sa 14 soba, pet kuhinja i devet kupatila sa NjC. Trebalo je da tu primaju turiste i u penziji obezbede normalne uslove za život. Na osnovu predugovora i nikad potpisanog ugovora o zameni imovine sa Brankom Marićem iz Knina, ostali su bez kuće-hotela. U nju je provalio i na silu se uselio Marićev sin, a Tomaševići su morali da pobegnu iz Knina, gde su od Branka Marića kao zamenu dobili nedovršenu kuću i nerešeno pitanje vlasništva nad zemljom.

On je dobio poziv da prisustvuje suđenju u Šibeniku 14. avgusta, zbog toga što je porodici Marić koja je na prevaru ušla u njihovu kuću slao razglednice podsećajući ih da se nalaze u tuđoj kući i da će kad-tad morati da je napuste. Drugi osnov hrvatskog pravosuđa za sudski postupak protiv Alena Tomaševića je policijska poternica po kojoj mu je istražni sudija odredio istražni zatvor od mesec dana, jer je bio nedostupan da da izjavu.


- Već sam u više prilika rekao da je ovo jasna poruka svim Srbima koji traže svoju imovinu u Hrvatskoj i administrativni nastavak etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske. Za mene je porazno saznanje koliko Hrvata stoji iza zločina počinjenih prema Srbima, pa mi je čak jedna advokatica iz Šibenika rekla da se u našem slučaju radi o borbi protiv jednog sistema sa malim izgledima na uspeh! Ono što me mnogo boli je nezainteresovanost državnih institucija Srbije za probleme i patnje Srba proteranih iz Hrvatske. Naše muke traju već 22 godine i vrlo malo su političari i vlast u Srbiji učinili da ostvarimo svoja prava na imovinu, povratak na svoja ognjišta i obeštećenje za uništenu imovinu. A radi se o stotinama hiljada nesrećnika koji su proterani sa svojih ognjišta, kojima je ostala sva imovina u Hrvatskoj, ali i firmama iz Srbije kojima je ostala imovina u Hrvatskoj, kao i Srbima iz Srbije koji su takođe ostali bez imovine posle 1991. To kao da nikog u Srbiji više i ne interesuje - čudi se Tomašević. - Zašto nam jednom otvoreno ne kažu političari u Srbiji da su Srbi iz Hrvatske pušteni niz vodu, da je sve to prodato i da ne mogu ništa učiniti?

Hapšenja na granici

Mirjana i Momčilo Tomašević

Momčilo i Mirjana Tomašević su uhapšeni prilikom ulaska u Hrvatsku, na prelazu Bajakovo. U automobilu kojim su se vozili bila je njihova kćerka Jagoda Ćuk sa sinom. Bez obrazloženja hrvatske policije su zadržani skoro tri sata, a onda ih je zatvorska policijska "marica" odvezla u Šibenik, u istražni zatvor. Tek tada su saznali da je protiv njih podneta tužba zbog "narušavanja doma Marića". Posle davanja izjave istražnom sudiji, oni su pušteni iz istražnog zatvora uz obavezu da se redovno javljaju policiji, kao i da prijavljuju svaki dolazak u Vodice.


U situaciji u kojoj se trenutno nalazi izbeglička porodica Tomašević u Novim Banovcima, kod Stare Pazove, boreći se za svoju imovinu i prava, nalazi se još na desetine hiljada nesrećnika koji žive u Srbiji, ali i na drugim prostorima. Šta mogu očekivati posle 22 godine muka, ako iza njih ne stoje pravo i pravda. Što reče Alen Tomašević "ostalo je još samo da život založimo, iako smo ga uložili u ono što smo sticali, a sada nam je oteto". Pa i na tu poslednju i najveću žrtvu on i njegovi roditelji spremni su, jer ne mogu dozvoliti da im na prevaru bude oduzeto sve što su imali.


Hapsili ih u rođenoj kući

POVEZANE VESTI

Petak 25.07.2014. 10:48
Ustaska posla, etnicko ciscenje, maltretiranje, provociranje, sikaniranje, ucenjivanje i ponizavanje Srba u hrvatskoj jos traje i nikad nece prestati. Dok Srbiju boli uvo za ovakve probleme njenih gradjana, niko ni prstom nece mrdnuti. Ovakvih slucajeva ima na hiljade ali i Srbija i hrvatska to zataskivaju i prikrivaju.
Petak 25.07.2014. 11:04
A na sve ovo ministar izdajnik Dacic, predlaze Rvatckoj osnivanje zajednickih ambasada u udaljenim manjim zemljama?!. Krajnje je vreme za hitnu smenu vlasti i preispitivanje odgovornosti svih vlada do sad za ucinjenu neprocenjivu stetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online