Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 25.07.2014.
16:12
Jutarnji A

Deca po zakonu moraju da usisavaju i raspremaju krevet

Svako ko ima decu zna kako stoje stvari kada su kućni poslovi u pitanju. Prvo ide borba, onda pregovori i na kraju pretnja. Tek kada se pripreti da dete neće moći da ode kod drugara, da koristi kompjuter ili da neće dobiti ono što mu je obećano, ono se smiluje i ustane da baci smeće, raspremi sto ili, avaj, opere posuđe. Međutim, novi porodični zakon, donet u Hratskoj, decu obavezuje da obavljaju ćućne poslove u skladu sa svojim godinama i mogućnostima.

Deca moraju da pomažu u kući i imaju svoje obaveze, rekao i zakon
 

Novi hrvatski Porodični zakon, koji na snagu stupa 1. septembra, sadrži član koji definiše dužnosti dece. U njemu piše: dete je dužno da poštuje svoje roditelje i pomagaže im u obavljanju poslova u porodičnoj zajednici u skladu sa svojim uzrastom i zrelošću.


Dakle deca, koja neće da krše zakon, dužna su da pospreme igračke, raspreme krevet, skolne tanjir posle jela, ili kada porastu, iznose smeće, kose travnjak, operu posuđe ili usisaju stan. Takođe, dužni su da budu obzirni prema braći i sestrama.

"Neka stoji u zakonu. Da se možemo na njega pozvati", kroz smeh kaže jedna Hrvatica, mama troje dece i dodaje: "Istina je zapravo da su mi deca dobra. Dobri su u školi, odlikaši, i na kraju uvek urade šta treba. Samo treba biti uporan".

Hrvatska nije jedinstvena po zakonskom regulisanju dečjih porodičnih obaveza. Slično zakonsko rešenje predloženo je i u Španiji, s tim što su Španci bili još precizniji. Propisali su da su deca, uz obavljanje primerenih kućanih poslova, dužna i da rade domaći zadata, poštuju školska pravila i marljivo uče. Kao i u Hrvatskoj, ne postoje kazne za one koji se ne pridržavaju zakona, pa je jasno da se sprovođenje zakonskih pravila ne može kontrolisati. To mogu samo roditelji.

"Takva odredba je izuzetno korisna i za decu i za roditelje. Ovde se radi o temeljnom načelu poštovanja roditelja i pomaganja u delu koji je deci primeren", kaže psihoterapeut Jelena Vrsaljko.

Ona dodaje da unošenjem takvih odredbi u zakon društvo šalje poruku o važnosti tog načela. Deca od najranijeg uzrasta uče da imaju obveze i odgovornosti, a roditeljima - koji su sve skloniji previše popustljivom vaspitanju - olakšava da prihvate opravdanost pravila da deci treba postavljati granice i davati obaveze.

Subota 26.07.2014. 16:37
Мајко мила, прочитах и не могу да вјерујем! Данас је потребно доносити законе да дјеца помажу родитељима и поспремају своје ствари.....???!!! Веома занимљив текст. А још ми је занимљивије што у доба кад сам ја била дјете таквог закона није било ни у примисли нити га је требало изгласават јер се једноставно подразумјевало и било АМИН! да послушаш старије а нарочито родитеље и да им помажеш колико је то примјерено твом добу и узрасту!!!
Nedelja 27.07.2014. 16:22
Moje lično mišljenje je, LIČNO; da decu treba maziti štititi dok god se moće, ipvako prebrzo odrastu... Sa velikim zadivoljstvom poslužim celu porodicu, rade tacne i poslužavnici, samo isključivo iz ljubavi. Jao onoj porodici gde već moraju da se pozivaju, ili primenjuju zakon.
Ponedeljak 28.07.2014. 15:43
Treba im dati posla da ne misle na ustastvo ,celo vreme odrastanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online