Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 28.07.2014.
20:12
Beta, Srna A

Spor između Makedonije i Grčke: Bez novog predloga o imenu

Izaslanik generalnog sekretara UN Metju Nimic koji već 20 godina posreduje između Atine i Skoplja u rešavanju spora oko naziva makedonske države koji Atina smatra zloupotrebljenim, izjavio je u ponedeljak da ima nekoliko ideja.

Ni nakon 20 godina nema novog predloga za ime: Metju Nimic
 

"Nemam nov predlog, ali imam nekoliko stvari na umu", rekao je po dolasku u Skoplje veteran američke diplomatije Nimic (75) uoči još jedne runde maratonskih razgovora sa zvaničnicima dveju strana, prenela je agencija MIA.

Nimic će se u utorak u Skoplju sastati sa predstavnicima makedonskih vlasti, a u sredu i četvrtak, 30. i 31. jula u Atini će razgovarati sa grčkim predstavnicima, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Poseta Skoplju će biti i prvi sastanak sa novim makedonskim pregovaračem Vaskom Naumovskim, koji je zamenio dosadašnjeg pregovarača Zorana Jolevskog, novog makedonskog ministra odbrane.

Naumovski je makedonski ambasador u SAD. Grčki pregovarač je Adamantios Vasilakis.

Nimic je krajem prošle sedmice izjavio da očekuje veliki napredak na sastancima sa državnim vrhom Skoplja i Atine. On se poslednji put sastao sa predstavnicima dve države razgovarao 6. maja u sedištu UN u Njujorku.


Sve veći pritisak da se reši pitanje imena Makedonije

Pregovori o iznalaženju rešenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).

Ključni grčki argument jeste da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbednosnu pretnju", jer Grčka tako naziva svoju severnu oblast.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.07.2014. 21:51
Za site , nie Makedoncite niti sme Bugari , niti Grci i sme gordi sto sme Makedonci ... Za ovie Grcistava eden den ke im bideme blagodarni sto nema da vlezeme vo propadnatata naci organizacija EU. A za drugite mozete da zemete malku i da procitate istorija koi sme nie... Inaku mnozinstvoto od Makednoskiot narod se smeta za braka so srpskiot narod (za kogo smetam deka e obostrano custvoto barem za mnozinstvoto od Srbite)... I den deneska mnozinstvoto od Makedoncite ne go priznavaat Kosovo kako samostojna drzava, nego kako del od Srbija...Koga ke propadne us ebanata amerika ke dojde vreme da gi sredime siptarcinjata i togas ke mozeme da ziveeme kako sto treba ... Pozdrav od Makedonija
Ponedeljak 28.07.2014. 20:45
20 godina ovaj izaslanik UN nema predlog. ali ima na umu neke stvari...Boze me sacuvaj mnogo sposoban neki covjek. Evo mog predkoga za ime: "Skopska Makedonija" time se naznacava da je danasnja Makedonija skopska Makedonija i kao takva ne bi automatski mogla imati pretenzije na grcku sjevernu makedonsku oblast, jer joj samo ime "Skopska makedonija ogranicava svaku pretenziju na grcku Makedoniju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online