Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 02.08.2014.
02:14
S. Princip - Vesti A

Kapetan košta Australiju 2 miliona dolara

SBS-televizija brižno je i domaćinski saopštila ove nedelje da je australijska vlada potrošila do sada više od dva miliona dolara u nastojanju da sprovede postupak izručenja Dragana Vasiljković, poznatog i kao Danijel Sneden.

Australiju košta hrvatski interes, a Kapetana finansiraju Srbi
 

Od ukupnog troška uzetog od poreskih obveznika, kako navodi multikulturalni medij, takođe dobrim delom finansiran od tih istih poreskih obveznika, 950.000 dolara otišlo je za "pravne troškove izazvane Snedenovim sudskim osporavanjem (ovog postupka)".


Dalje, navodi SBS, pola miliona potrošila je federalna policija da ga uhvati "kada je nestao više nedelja 2010". Povrh svega, "raèčna se da je njegov pritvor koštao Vladu NSW više od pola miliona dolara".


Multietnički, navodno izbalansirani SBS, zatim citira predsednika hrvatskih udruženja i klubova u Australiji koji kaže da je "zaista zaprepaššćn da čuje da je taj novac potrošen za ovaj slučaj".

Pravo na nevinost

Potpisnik ovog teksta prisiljen je da još jednom, od kako se u Australiji bavimo Vasiljkovićem, preventivno podseti da lično ne zna šta je Vasiljković radio u Hrvatskoj ili drugde na Balkanu tokom prvih godina poslednje decenije dvadesetog veka. Ne znam da li je ikoga zaklao ili ubio na bilo koji drugi način, da li je koga silovao, opljačkao i slično. Ali, ne zna ni SBS. I ne mora da zna.


Ali, ono što mora da zna svako ko držži do nečega što se zove pravna država, a pogotovo ako se bavi informisanjem, jeste da svako ima pravo na nevinost dok se ne dokaže suprotno. Dalje, i da se nisam osvedočio u krv, klanje i pljačku, a u opkoljenom Sarajevu jesam, ne bi mi palo na pamet i da pomislim da za zločin ne treba da se odgovara. Ovde ili "gore". A, svakako - "gore".

- Za mene kao poreskog obveznika, to je neverovatno. Mislim da naša Federalna vlada ima mnogo boljih projekata da za njih potroši pare nego da brani navodnog ratnog zločinca - izjavio je za SBS-televiziju Luka Budak, a ova to nekritički i diletantski pustila u svoj navodno multikulturalni i profesionalno objektivni etar.
 

Makar bilo ponovljeno nebrojeno puta, očigledno je potrebno iznova - Dragan Vasiljković nije čak ni optužen. To je rekao i SBS. Njega Hrvatska od januara 2006. traži isključivo "radi ispitivanja u vezi s ratnim zločinom". Zahtev za njegovo izručenje nije duži, sa sve adresama i nazivima pošiljaoca i primaoca, od 20-ak redaka. Na osnovu toga, dakle, on leži u zatvoru osam godina. I troši, kako kaže SBS, pola miliona "državnih para".


Sram ga bilo, odveli ga u zatvor da živi o našem trošku. Zar za to plaćamo porez? Gde su nam zakoni za efikasnije izručenje? Zar to nije moglo brže? To je poruka SBS.
Š

Što se tiče te izjave predstavnika hrvatske organizacije, kako Federalna vlada troši pare "da brani navodnog ratnog zločinca", odgovornost nije na osobi koja je nešto tako izjavila, već opet na onome ko je to pustio. Dakle, SBS-a. Najpre u etar, a onda i na svoj portal.


Federalna vlada, naime, ne troši pare gospodina Budaka (a ni moje) da bi "branila navodnog ratnog zločinca", već da bi zastupala Hrvatsku u zahtevu za ekstradiciju. Da bi ga, dakle, izručila. To je njena, australijska, da prostite, međunarodna obaveza.


Navodni ratni zločinac, sa svoje strane, pokušava da spreči izručenje parama sakupljanim u srpskoj zajednici, kao i zahvaljujući angažovanju većeg broja advokata i njihovih saradnika koji rade besplatno. U interesu pravde i zakona. On nema pravo na pare poreskih obveznika (I to bi moglo da bude tema za prilog ozbiljniji od onoga koji je SBS upravo pustio. Kako to, recimo, da australijski državljanin, koji treba da bude izručen, nema pravo ni na kakvu pravnu ni drugu pomoć od svoje države?).


Opet, u interesu pravde i zakona, ljudskih prava itd.

A, da nije i ove, postojeće pravde i tog zakona u ovoj zemlji, australijskoj vladi bi bilo lako da "uštedi pare" i po kratkom postupku spremi bilo koga osumnjičenog natrag u njegovu zemlju. Uključujući i solidan broj osvedočenih ratnih zločinaca iz bivše Jugoslavije, poznatih ne samo iz ovog, već i iz onog, velikog rata. Svi su oni ovde našli utočište.


I o tome govori Mark Arons, i ovde sagovornik SBS, a autor knjige "Dobrodošli ratni zločinci".


Ne bi bilo loše, ako već niste, a pogotovo ako ste poreklom iz bivše Jugoslavije, da pogledate Aronsovu knjigu. Mogli biste naići na sijaset poznatih imena. Vasiljković je u stvari tamo tek "naknadno otkriveni"

POVEZANE VESTI

Subota 02.08.2014. 02:46
Пукните од муке усташе!!!
Subota 02.08.2014. 06:24
U Srbiji o Kapetanu vec davno vise niko ne brine. Vara se gadno ko misli da to nema veze sa celokupnim stanjem u Zemlji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online