Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 12.08.2014.
06:45
Ž. Marković - Vesti A

Bakirova Bosna po turskoj meri

Velika pobeda dosadašnjeg turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana na predsedničkim izborima u toj zemlji burno je proslavljena i na ulicama Sarajeva.

Islamu srcu: Bakir izetbegović

 
Sasvim očekivano, budući da su se u tom gradu izbori u Turskoj pomno pratili, a bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović se čak i direktno uključio u kampanju, obrativši se putem video-linka iz Visokog, Erdoganovim pristalicama na mitingu u Konji. On je poželeo Erdoganu da s pozicije predsednika još dugo godina "nosi zastavu" koju je, kako je poručio, između ostalog, nosio i Bakirov otac Alija Izetbegović?!

- Premijer Erdogan i vlada na čijem je čelu vratila je tursku državu na mesto koje joj pripada. On je prvorazredni muslimanski lider. Svaki Turčin treba da svoj glas da Tajipu Erdoganu ne za jedan mandat, već da bude predsednik narednih 10 godina. Podignite zastavu za vašeg lidera Tajipa Erdogana, za našeg predsednika. On nosi našu zastavu, on nosi naš ponos, naš amanet, zastavu koju je nosio Alija Izetbegović u krvavom bosanskom ratu. Oni su ljudi, politički lideri, muslimani koji su dokazali da mi koji nosimo islam u srcu možemo biti dobri predsednici, premijeri, ministri, ekonomisti, profesori - izrekao je Izetbegović.


U Republici Srpskoj ne očekuju promenu turske politike prema BiH, ali s pažnjom se posmatra ponašanje Sarajeva u celoj priči.

Disciplinovanje "Vlaha"

Vojno-politički analitičar Gostimir Popović smatra veoma opasnom podršku Bakira Izetbegovića Tajipu Erdoganu.
- U narednom periodu se može očekivati da Izetbegović zatraži da nekoliko korpusa armije turskog nizama dođe na ovaj prostor i disciplinuju "Vlahe" - naveo je Popović i kao veoma simptomatičnim ocenio to što niko, osim Dodika, ne reaguje na to.


- Mi ne možemo da prihvatimo vrednosti koje zastupa Erdogan i da verujemo u njegovu objektivnost kad on naivno, a očigledno zbog šire adrese, pokušava da sugeriše muslimanima u BiH da žive sa Srbima i Hrvatima, kojih se setio usput, a primarno želi jaku i dominantnu poziciju muslimana ovde i želi BiH samo za njih. Reč o već viđenoj situaciji i već viđenim odnosima i u suštini, to nije ništa novo - smatra predsednik Srpske Milorad Dodik.


U Banjaluci očekuju nastavak agresivne turske politike prema BiH, na tragu ranijih izjava o ostavljanju Bosne u amanet Turskoj od strane Alije Izetbegovića, pa sve do poruka poput onih Erdoganovih da je 100 miliona Turaka spremno da brani Bošnjake. Ta izjava koja je podigla veliku buru i u Srpskoj i u Srbiji, a ispostavilo se da je Erdogan nikada nije ni demantovao, iako se postavljalo pitanje njene verodostojnosti.

Poltronstvo

Milorad Dodik smatra da je Bakir Izetbegović, načinom na koji je podržao Erdogana, dokazao da je "poltron" politike panmuslimanizma.
- Sarajevo priželjkuje dominaciju muslimana. Izetbegović naivno veruje da je to moguće ostvariti preko Turske i da će Turska doći ovde da gradi BiH kakvu on želi - izjavio je Dodik za RTS.


Šaćir Filandra, politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu izjavio je da nakon Erdoganove pobede u Turskoj očekuje snažnije investicije ove zemlje u BiH, kojih do sada nije bilo u značajnijoj meri.


- Prisustvo Turske u BiH do sada se više koristila u nacionalnoj dimenziji, a manje u privrednom smislu. Nadam se da će se to sada, kada je i pozicija Erdogana snažnija u odnosu na prethodni period, promeniti i da će BiH od Turske imati više konkretne pomoći - rekao je Filandra.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.08.2014. 07:21
Podrzavava ga Amerika a ratoboran,sad će i Turska u rat.
Utorak 12.08.2014. 10:17
E pa ovo je stvarno za lecenje !
Utorak 12.08.2014. 16:54
Eee,a nasa prosla vlast Tadiceva i sada Vucic,napadaju narod sto se okrece bratskoj Rusiji,kod nas je sramota izgleda po Vucicu da narod voli bliznjega svoga.A i Izetbegovicu je lakse kada Dodika napada jer ima podrsku Vucica,i g.Nikolica grobara koji kaze da u Bosni zive samo bosanci a ne i srbi.To je izjava za svaku osudu,izdajnicka,ali u medijima je mrak i sve se sakrije od naroda. Njegova svetost Vucic zamislja da je papa,bog,bozansko stvorenje,sulejman novog doba...da se ceo svet vrti oko njega i vladace vekovima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online