Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 17.08.2014.
13:09
Mondo A

Vehabije pod prismotrom crnogorske tajne policije

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) Crne Gore, od početka avgusta, pojačala je aktivnosti na praćenju osoba za koje se sumnja da pripadaju ili su povezani sa vehabijskim pokretom, piše Dan.

Foto: Ilustracija

Pripadnici crnogorske tajne policije dobili odobrenje da prate više osoba u Plavu, Gusinju, Ulcinju, Rožajama i Bijelom Polju koje su, navodno, povezane sa vehabijama. Podgorički dnevnik navodi da ANB evidentira i sve njihovi susreti sa osobama iz Sandžaka.

Početkom avgusta vehabije su se okupile u Plavu, pa su aktivnosti, na praćenju tih osoba, u poslednje dve nedjelje pojačane. Iz ANB-a "Danu" je potvrđeno da se radi o preventivnim aktivnostima, te da služba ne raspolaže podacima da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

Akcija tajne policije pokrenuta je nakon što je u Novom Pazaru održan sličan skup, na kojem je bilo i pripadnika vehabija iz Crne Gore.

U Crnoj Gori se, prema operativnim podacima državne bezbednosti nalazi najmanje 100 do 120 vehabija. ANB ima podatke da vehabije u Crnoj Gori primaju značajna finansijska sredstva preko islamskih humanitarnih organizacija.

Vehabije se sastaju na više različitih lokacija koje svake godine mijenjaju, kako bi bili što manje upadljivi. Na taj način pokušavaju da budu dalje od očiju javnosti, ali su o okupljanju pristalica vehabističkog pokreta ipak bili obaviješteni inspektori Agencije za nacionalnu bezbjednost, piše Dan.

Prema podacima ANB-a, na skupu koji je održan u Plavu, početkom avgusta, bilo je prisutno oko 50 lica, pristalica vehabijskog pokreta, navodi podgorički dnevnik.

Prema saznanjima ANB-a na ovom skupu bilo je prisutno 15 lica iz Crne Gore, dok su ostali bili mahom iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine. Organizator nije prijavio policiji skup, ali ni ANB-u, jer se ranijih godina dešavalo da informacije cure, pa su vehabije pomerale datume susreta kako bi izbegle nadzor.

Kao glavni centar vehabija u Crnoj Gori tajna policija je označila Plav u Crnoj Gori i Novi Pazar u Srbiji. Službenici crnogorske tajne službe su od nadležnih istražnih organa ranije dobili odobrenje da prate i prisluškuju vehabije i sve osobe povezane s tim pokretom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.08.2014. 13:19
Milo Turčin je glavni vehabija u CG.
Nedelja 17.08.2014. 13:26
SAUDIJSKI SEKTASI, KOJI SU ZA RACUN CIONISTA SA NATO ORUZJEM UBIJAJU REDOM MUSLIMANE I OSTALE.
Nedelja 17.08.2014. 13:11
Zar nije GLAVNI HEBAVIJA MILE DJUKALADEN BIN- MONTENEGROS...........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online