Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Nedelja 31.08.2014.
05:26
Vesti A

Ustaše decu nosile na noževima

Na današnji dan 1941. godine kostajničke ustaše su počinile strašne zločine u selima u opštini Kozarska Dubica, a najviše je stradala porodica Jandrić.

Spomenik nastradalima

Muškarci su većinom bili u ustanicima, pa nisu stradali, ali su ustaše zato bes iskalile nad ženama i malom decom, podsećaju iz Udruženja Jadovno 1941. U selu Čitluk živela je velika porodica Jandrića. Tog jutra kada su ustaše upale u kuću Mikana Jandrića i zlikovac je sekirom odsekao njegovom sinčiću obe ruke. Tada su ustaše ubile decu Ljubu, Vukašina i Ružu Jandrić, navodi se u knjizi Dragoja Lukića "Rat i deca Kozare".
 

Mika Jandrić nije bila u kući kad se desio zločin, a kada je videla da kuća gori utrčala je i zajedno sa zaklanim ukućanima izgorela. I u Vodičevu je tada sve gorelo. Majka Pere Ćurića nije mogla da pobegne sa petoro unučadi. Zaklali su ih. Milja Knežević sakrila se u kacu, ali njen otac Mirko to nije mogao. Ustaše su ga zaklale i bacile u živicu. Zlikovci su ubili dvogodišnje unuče Stoje Radman iz Vrbaške, zatim njenu ćerku, a na kraju i nju.


Jovanku Sukalo ustaše su prisilile da gleda kako joj umire troje dece. Najstarije je imalo devet godina.
 

Na redu Leposavić

Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije drži budno oko nad srpskim opštinama. Nakon odluke o Srećku Spasiću, Agencija se pozabavila nabavkom vozila u opštini Leposavić. Tokom pregleda i ispitivanja dokumenata tenderskog dosijea, Agencija je na svom sajtu objavila da je "pronašla neke podatke koje nisu u skladu sa važećim propisima Kosova".

"U zaseoku Vurune ubijene su 84 osobe, a među njima 24 dece koja su poklana u podrumu. U selu Koturevi ustaše su ubile dvoje dece Sime i Koviljke Kondić. Blagoja je imao tri godine, a Mira šest meseci kada ju je zlikovac nabio na bajonet i nosio kroz selo. Nizali su se zločini pod Kozarom jedan za drugim", piše u knjizi Dragoja Lukića.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.08.2014. 06:34
NIKADA ZABORAVITI-NIKADA OPROSTITI
Nedelja 31.08.2014. 05:45
+ NASA OSVETA PRETVARA SVE STA IMATE U PEPEO + +CUJU SE TENKOVI SA ISTOKA DAJU KRILA OSVETNICIMA +
Nedelja 31.08.2014. 05:53
Demokratski svjet je blagosovio ustaške zločine i obnovio NDH; NEKA NEKO KAŽE DA NIJE. Pogrom Srba na Kosovu uz prisustvo međunarodnih trupa; najveće demokrate svjeta, nagradile su nezavisnošću. Fašistički program ostvaruju demokrate.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online