Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 04.09.2014.
06:39
Ž. Marković - Vesti A

Uhapšen imam, vođa vehabija u BiH

U akciji kodnog imena "Damask" koju su sproveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i nekoliko policijskih agencija, uhapšeno je 16 osoba bliskih vehabijskom pokretu. Među njima je i neformalni vođa vehabijske zajednice u zapadnom delu BiH, imam iz Bužima Husein Bilal Bosnić.

SIPA redom privodila vehabije, ali najopasniji već na ratištima
 

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević kaže da ova akcija neće doprineti suzbijanju opasnosti koja Bosni preti od radikalnih islamista koji ratuju u Iraku i Siriji.


- Pohapšene su galamdžije kojima ne pada na pamet da stavljaju glavu u torbu, dok su oni mnogo opasniji još u ratnim žarištima. Utisak je da se sve to čini po naredbi stranaca, najpre Amerikanaca, koji najviše strahuju za svoju bezbednost - kaže Galijašević.


Hapšenja, pretresi i pregled terena izvedeni su u Federaciji BiH, na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča), Zvornika, Bužima i Teslića s ciljem pronalaska i zaplene predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz. Kod uhapšenih je pronađena veća količina naoružanja i municije. U Zenici su hapšenja sprovedena u naseljima Drivuša, Gradišće i centru grada.

Uhapšeni su Eduard Durguti (30), Latif Talić (43), Muhamed Džerahović (34 ) i Mirza Kapić (34). Među privedenima su Fikret Zukić i Elvir Muratović. Uhapšeni se dovode u vezu sa finansiranjem i organizovanjem terorističkih aktivnosti kao i vrbovanjem državljana BiH za odlazak na ratišta u Siriji i Iraku, odnosno u formacije radikalnih terorističkih grupa i organizacija.


Bilal Bosnić je sredinom prošlog meseca pozvao bošnjačke mladiće da se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta i tako se uključe u džihad i to je zabeleženo na video snimku. On je tada rekao i kako "istina i Islamska država opstaju" te da ''naša Gaza krvari''. Nekoliko dana kasnije u intervjuu za banjalučku štampu Bosnić je rekao da nikoga nije pozivao na džihad, i da se njegove reči pogrešno interpretiraju.


- Prvo pažljivo pogledajte moje hutbe. Drugo, nikakvo specijalno pismo nisam pisao, niti sam bilo koga pozvao da negde ide. Ja sam teolog islama. Koristim 140 poglavlja u Kuranu, izvorne knjige i tumačim ih ljudima. Druga je stvar što neko hoće da mi stavi u usta nešto što nisam rekao - kazao je Bosnić.

Poklonik Bin Ladena

Bilal Bosnić održao je niz predavanja (hutbi) od kojih su mnoga objavljena na internetu. Po rečima stručnjaka, njegov uvijeni stil, pun alegorija i citata iz Kurana, za cilj ima da probudi ekstremizam. Hapšen je u oktobru 2012. godine zbog podstrekavanja na terorizam, ali nikad nije procesuiran. Poručivao je da je "Bin Laden je šehid koji će zauvek biti živ jer ga Bog voli", "od šest milijardi ljudi sve je nevernik do nevernika", pitao "ko nas je zaustavio 1995. da uzmemo Banjaluku i Prijedor i klanjamo na mostu Mehmed-paše i krenemo prema Sandžaku"... Najavio je i "sudnji dan kada će sablje dobro rezati".

POVEZANE VESTI

SRBIJA Vodič za raj
Četvrtak 04.09.2014. 08:18
Jos onaj izmet od talibana denny da uhapse.
Četvrtak 04.09.2014. 11:58
12.02.2013 | Horor u jazbini vehabija Ovo vehabijsko uporište u BiH stvoreno je u selu Dubnica, nedaleko od Kalesije. Po ugledu na ozloglašenu Gornju Maoču kod Brčkog, na obroncima Majevice formirana je nova ekstremistička komuna u kojoj se, prema informacijama koje su dospele u javnost, dešavaju strašne stvari. Sve je kulminiralo prošlog meseca kada se ispostavilo da je jedan od stanovnika Dubnice pokušao da obreže svoju suprugu. Sarajevski mediji su objavili šokantnu priču o slučaju Amele B, devojke iz okoline Busovače, koja je početkom januara, sa teškim telesnim povredama iz bolnice u Travniku prevezena u Klinički centar u Sarajevu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online