Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 14.09.2014.
08:45
D. Lj. Joksić - Vesti A

Džihadistu metak stigao u Iraku

Još jedan Albanac iz Makedonije je poginuo boreći se na strani džihadista. U borbama u Basri, u Iraku, pre dva dana je ubijen Mesud Musli (28) iz Skoplja. Musli je često putovao u Nemačku, a poslednji put je iz Makedonije izašao 26. aprila, pa se veruje da je na bojište u Irak otišao direktno iz Nemačke.

Musli prvi Makedonac ubijen u Iraku (Foto: Ilustracija)
 

Mesud Musli je prvi makedonski državljanin ubijen u Iraku. Albanci iz Makedonije su do sada ginuli na ratištima u Siriji. Tamo je, prema zvaničnim podacima, svoje živote ostavilo deset makedonskih Albanaca.

Krive nevladine organizacije

Vladina Komisija za verske zajednice i religiozne grupe ne zna tačan broj sledbenika ovog džihadističkog pokreta, ali upozorava da on uzima sve veći zamah. Predsednica komisije Valentina Božinovska ističe da su vehabisti u Makedoniju uvezeni preko nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka i Kosova, a vehabizam propagiraju u nekoliko džamija u Skoplju koje ne kontroliše IVZ.

Poslednji među ubijenima je bio Dželal Samakova (23) iz Skoplja. Pre njega je bio ubijen Burhan Beslimi (23), takođe iz Skoplja, a prvi Albanac iz Makedonije koji je ubijen u Siriji bio je Rasim Zećiri (28), iz sela Belovišta kod Gostivara. Iz regiona je do sada ubijeno 140 Albanaca na ratištima u Siriji i Iraku.


Svi Albanci iz Makedonije ubijeni u Siriji, a sada i u Iraku, predstavljali su se kao salafisti, a u stvari su vehabisti.


U Islamskoj verskoj zajednici objašnjavaju da su salafisti ortodoksni muslimani, a vehabisti se tako nazivaju da bi se sakrili od javnosti jer propagiraju drugačiji islam i džihad.


- Zbog kamuflaže, 80 odsto vehabista sebe nazivaju salafisti, a u stvari su vehabisti - kaže Afrim Tahiri iz Islamske verske zajednice u Makedoniji.


Ministarstvo unutrašnjih poslova nema saznanja da u Makedoniji postoje centri za regrutaciju džihadista, ali, ako budu otkriveni, protiv njih će se primeniti mere i nova ovlašćenja iz Krivičnog zakonika koji predviđa kazne za pozivanje i učestvovanje u stranim vojskama.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.09.2014. 08:51
Prvo u nemacku po instrukcije..........ONDA PRAVAC IRAK...........Svudje dje se ratuje su SVABE!!!
Nedelja 14.09.2014. 08:56
ето вам прилике браћо Македонци да се решите тих .ована,молите Бога да их што више оде у Ирак и никад се не врати
Nedelja 14.09.2014. 09:33
Kakve kukavice ! Samo 140 iz Makedonije ? I oni su mi neki vernici, zar tako vole veru ? Razocaravajuci odziv !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online