Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.09.2014.
05:39
Ž. Marković - Vesti A

Srpskoj gas mimo Sarajeva

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potpisala je u Moskvi sa generalnim direktorom kompanije Gasprom Aleksejem Milerom sporazum o direktnoj isporuci gasa Republici Srpskoj, bez posredovanja preduzeća BH gas.

Trgovina bez posrednika: Aleksej Miler u razgovoru s Miloradom Dodikom i delegacijom RS
 

Time će biti omogućeno povoljnije snabdevanje gasom Zvornika i Fabrike glinice Birač, područja Bijeljine, kao i rafinerija u Brodu i Modriči. Na ovaj korak vlasti Srpske odlučile su se zbog dugogodišnjih problema koje BH gas ima s ruskim partnerima, kao i određenim dugovanjima koje ima ova kompanija. Sada će gas iz Rusije direktno, bez posrednika kupovati kompanija Gas-res, a to će omogućiti i nižu cenu ovog energenta.


Predsednik Srpske Milorad Dodik izuzetno je zadovoljan što su Rusi pokazali razumevanje i što je prvi put iskorišćena takva mogućnost predviđena Dejtonskim sporazumom.

Čvrsto uz Rusiju

Milorad Dodik kaže da snažno podržava nastojanja Rusije da odbrani svoje nacionalne i državne interese, kao što je Rusija uvek podržavala odbranu Dejtonskog sporazuma, o čemu je na objektivan način govorio i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.
- Lavrov je govorio o onome što smo svi znali, a to je da je Zapad očuvao BiH, da nisu želeli da muslimani budu sami, da su hteli da mi budemo unutra gradeći BiH na stalnom smanjivanju naših prava - rekao je Dodik.

- Mi imamo na to pravo prema Dejtonskom sporazumu. Ustav BiH predviđa da je za to da potrebna određena parlamentarna podrška. Nakon parafiranja sporazuma, tražićemo da parlament BiH da podršku i saglasnost. Ukoliko je ne dobijemo, bićemo u poziciji da redefinišemo svoju podršku prema radu institucija BiH - rekao je Dodik, posredno najavljujući žestok odgovor Srpske u slučaju da neko u Sarajevu pokuša da spreči ovaj sporazum.


Dodik podseća da su ranije, zbog nerazumevanja na nivou BiH, postojali veliki zastoji na nekim drugim kreditnim linijama za Klinički centar u Banjaluci, autoput i za krak gasovoda Južni tok.


- Mi više nismo spremni da naši projekti zavise od cinizma koji možemo da vidimo i čujemo u Sarajevu, nego hoćemo da to bude brzo i propusno. Jer ako ne bude tako, onda moramo da se zapitamo za šta će nam uopšte taj parlament i te strukture u Sarajevu - rekao je Dodik.

Potpis na dogovor: Željka Cvijanović potpisala sporazum s Gaspromom
 


On je istakao da gasovod Južni tok u Republici Srpskoj ničim ne dodiruje interese Federacije BiH, ne pravi obaveze ni za BiH u celini, niti za FBiH.


- To je projekat koji Republika Srpska razvija zajedno s ruskim partnerima i Ruskom Federacijom i mi ćemo nastaviti da to i dalje stavljamo u vrh prioriteta na svim mestima odlučivanja gde je potrebno, pa i u parlamentu BiH - rekao je Dodik.
 

Škotski recept

U analizi agencije Frans pres navodi se da Srpska pomno prati predstojeći referendum u Škotskoj u nadi da bi mogla da krene istim putem u slučaju otcepljenja te zemlje od Velike Britanije.
Agencija navodi da je Dodik nedavno rekao da RS prati sve što se događa u Južnom Tirolu, Škotskoj i Kataloniji, pošto su to ključna iskustva za bosanske Srbe. Frans pres podseća da Srbi do danas nisu prihvatili posleratnu bosansku državu kao i da je RS de fakto već država.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.09.2014. 08:47
BRAVO ZA DODIKA!!!,VUČIĆU IZDAJNIČE UGLEDAJ SE NA DODIKA,A NE DA POPUSTAŠ SVAKIM DANOM BRISELU U KORIST,ŠIPTARIMA,I JOŠ SE HVALITE KAKO STE POSTIGLI DOGOVOR,KAKO ŠIPTARI MOGU SA NJIHOVIM LIČNIM KARTAMA I PASOŠIMA DA GAZE ZEMLJU SRBIJU,TO NEMA NI DDDDD.OD DOGOVORA NO ČISTO NAREDJENJE OD BRISELA I AMERA,ZAŠTO NE OBJAVITE ŠTA JE TO DOGOVORENO U KORIST SRBA NA KOSOVU,NIŠTA SVE NA ŠTETU,E ZATO TE IZDAJNIČE VUČIĆE PODRŽAVAJU EVRO-AMERIČKE NAKAZE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online