Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Četvrtak 18.09.2014.
14:11
Alo, Nedeljnik A

"Posle Škotske, neka se spremi Srpska!"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izneo je svoje mišljenje o gorućem pitanju nezavisnosti Škotske u kojoj se danas održava referendum o otceljenju od Velike Britanije, i nagovestio da budućnost Srpske može krenuti istom putanjom.

Dodik je iz Moskve izneo svoje stavove za "Nedeljnik".

Republika Srpska ima pravo na izbor: Milorad Dodik
 

Prenosimo najzanimljivije delove:

"Postoje godine koje su ključne u istoriji čovečanstva. Pre 100 godina desila se jedna takva godina, godina u kojoj je Principovim pucnjima u Sarajevu započela rekompozicija sveta koji više nije bio onakav kakvog je većina stanovnika ove planete želela i mogla da trpi. Sve što se desilo u tom velikom ratu zauvek je promenilo svet.


Danas, 100 godina kasnije, svet je na novoj prekretnici. Događaji se nižu kao na traci i ključno je pitanje koliko smo mudrosti akumulirali i koliko smo svjesni strahote koja nam preti ako nismo u stanju da se dogovorimo kako ćemo živeti dalje. Zajedno na jednoj planeti, ali da jedni druge ne ugrožavamo, majorizujemo ili sputavamo u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava o kojima toliko mnogo pričamo, ali i nacionalnih prava o kojima se priča samo kada se mora.

Mi u Republici Srpskoj u novijoj istoriji smo bili zatočenici nesposobnosti nekih reprezenata nacionalnih politika da se dogovore, i gurnuti smo u nesrećan sukob, i upravo smo mi ti koji imaju najviše prava da, i kada drugi to ne vide, upozoravamo na bauk sukoba koji se uvijek pojavljuje kao posljedica nametanja volja većih, moćnijih ili agresivnijih.

I zato u ovim burnim vremenima moramo tragati za odgovorima koji osiguravaju mir, ali i pravo na zaštitu svih prava, od ljudskih, preko manjinskih do nacionalnih.

Ali neću da budem ni ciničan, ni maliciozan. Iskustvo me je naučilo da u životu, bez obzira na vanjske pritiske, na kraju ipak opstanu samo one državne tvorevine u kojima narodi koji ih čine žele da nastave da žive u njima. Po pravilu, oni to žele samo ako su zadovoljni životom u tim državnim zajednicama. A njihovo zadovoljstvo je determinisano nivoom stečenih prava, njihovom održivošću kao i šansama i mogućnostima da žive bolje koje im pružaju upravo te državne zajednice....

Još se u Deklaraciji nezavisnosti SAD navodi pravo naroda da ustanovi novu vladu i da se samoorganizuje sa ciljem obezbeđenja sigurnosti i sreće naroda, ukoliko to postojeća vlada nije u stanju da obezbedi. Slično pravo naroda afirmiše se i u povelji Ujedinjenih nacija, u kojoj se insistira na poštovanju načela ravnopravnosti i samoopredeljenja.

Dugo se u savremenom svetu tragalo za mogućnošću oživljavanja ova dva vredna dokumenta i vrijednosnog sistema koji oni sa sobom nose. Danas je jasno. Model je referendum. Referendum, jer obezbeđuje i mir i demokratiju i neotuđiva prava naroda priznata svim relevantnim međunarodnim dokumentima.

U godini u kojoj je Krim referendumom odlučio da se usled uličnog i nasilnog svrgavanja legalno izabrane vlasti, izazvanog probuđenim NATO pretenzijama na "mekani trbuh" Rusije, pripoji istoj toj Rusiji, referendum u Škotskoj jeste svojevrsna potvrda prava Rusa u Ukrajini da odluče kako i gdje će živeti, ali i potvrda ispravnosti opredeljenja političkog vođstva Republike Srpske, pa ako želite i mog ličnog opredeljenja, po kom instituciju referenduma treba permanentno graditi i jačati, sve do konačnog stvaranja pretpostavki za njegovo sprovođenje.


U Škotskoj je to trajalo decenijama. Mi u Republici Srpskoj smo u proteklih osam godina, od situacije u kojoj je na pomen prvog slova reči referendum, slova "r", reagovao OHR, nasilnički ukidajući ljudima osnovno pravo, pravo da budu birani, uspeli da stvorimo novu realnost koja podrazumeva i postojanje zakonskog okvira za sprovođenje referenduma.

Neki me i ovih dana ponovo optužuju za nacionalizam, i u Beogradu, a i u Sarajevu, a ja, kao i narod kome pripadam u Republici Srpskoj, referendum doživljavam dvostruko, i kao ideal samostalnosti kome težimo, ali i kao poslednju liniju odbrane Dejtonske, entitetske Bosne.

A to je sve - samo nacionalizam nije. To je borba za očuvanje prava koje smo stekli, to je borba za naše pravo da odlučujemo o sebi, to je borba za razvojne projekte koji treba da proizvedu nova radna mesta, to je borba za društvo sa manje korupcije i više odgovornosti, to je borba za sigurnost svih građana Republike Srpske.

Šta nam nude ti koji mene napadaju? Nude nam funkcionalnu državu, državu u kojoj će politički dominirati jedan narod, najbrojniji narod. Nude nam model koji nije uspeo kada je u pitanju bila Jugoslavija. Ako na to pristanemo, nećemo opstati kao narod na području Bosne i Hercegovine. Ako na to pristanemo, gubimo identittet, gubimo jezik, gubimo pravo da odlučujemo ko su nam prijatelji, gubimo svoj način života, gubimo budućnost na ovim prostorima.

AFP: Srpska sa nestrpljenjem čeka referendum u Škotskoj

Mi u Republici Srpskoj nećemo ništa više nego što nam garantuje Ustav. Mi ne želimo ni više ni manje Bosne od te mere, mi želimo više, ali ne pristajemo na manje Republike Srpske.

I zato referendum kao kategorija koja od 18. septembra živi i u Evropskoj uniji, jeste garancija opstanka Republike Srpske u Dejtonskoj Bosni ili garancija opstanka srpskog naroda na prostorima na koje pravo polažu tri naroda.

I dok se u Španiji spremaju da referendumsko pitanje iz Škotske prevedu sa engleskog na katalonski, ja Škotima i ostatku Britanije želim miran i dostojanstven 18. septembar, koji će sasvim sigurno postati još jedan istorijski datum. A svima poručujem - neka se spremi Republika Srpska".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.09.2014. 14:10
Biramo te odmah posle toga za predsednika ujedinjene Srbije !
Četvrtak 18.09.2014. 14:43
Lično me zabole za škote, hoće, neće..., ali sam 100% za NEZAVISNU REPUBLIKU SRPSKU !!!
Četvrtak 18.09.2014. 14:19
Biramo te odmah za premijera ujedinjene Srbije .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online