Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 22.09.2014.
09:16
D. Lj. J. A

Devojčice masovno vrbuju za džihad

Skopljanac V. Ž, deda 15-godišnje devojčice koja je prešla u islam i preko Turske otišla u Siriju, tvrdi da ona nije jedina koja je zavrbovana za džihad i da je otišlo najmanje još sedmoro dece uzrasta od 10 do 15 godina.

U Skoplju devojčice vrbuju za borbu na strani džihadista (Foto: Ilustracija)
 



On kaže da su to otkrili dokazima do kojih su došli zahvaljujući evropskoj policiji, uključujući i snimke bezbednosnih kamera na skopskom aerodromu.


Devojčica je rođena u Skoplju, a od pre nekoliko godina sa roditeljima živi u Liježu, u Beligiji. Sa svojom četiri godine starijom sestrom svako leto je dolazila u Makedoniju i raspust provodile kod babe i dede. Ove godine su u Skoplje došle 30. juna, a već 15. jula baba i deda su prijavili nestanak mlađe unuke.


Prema izvorima iz bezbednosnih službi, iza odlaska devojčice stoje tri osobe koje su 14. jula iz Belgije stigle u Makedoniju, a već narednog dana odleteli za Tursku istim avionom u kome je bila maloletnica.


Deda očekuje podatke od policije u Belgiji i Francuskoj, gde živi drugarica njegove unuke. Kaže da dokazi tamo prikupljeni upućuju da je još dece zavrbovano za džihad u Siriji.

Poslednja poruka

Devojčica je ostavila starijoj sestri poruku u kojoj kaže: "Deda, samo ti možeš razumeti kako se osećam i šta mi znači kada obučem burku". To je ojačalo utisak porodice da su im ćerku zavrbovali radikalni islamisti i nagovorili je da ode u Siriju.


Rođak devojčice kaže da je njena porodica tek od belgijske policije, koja je pročešljala njen kompjuter i elektronsku poštu, saznala da je ona dve godine tajno posećivala islamsku versku školu, da je naučila arapski, da je čitala Kuran i da je imala burku.


Belgijska policija je otkrila da je devojčica komunicirala sa vršnjacima u Makedoniji, Belgiji i Francuskoj. Njena 16-godišnja drugarica iz Francuske je bila prva koja je poslala poruku njenoj porodici da je mala Skopljanka "počela novi život u kom će joj biti veoma lepo i da će biti srećna".


Tada se u slučaj uključila i francuska policija, a trag ih je odveo do saznanja da se na organizovan način regrutuju devojčice. Informacije belgijske i francuske policije predate su Interpolu, koji je raspisao potragu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.09.2014. 09:22
А ВАТИКАН МУШКУ ДЕЦУ МЛАЂУ ОД 15 ГОДИНА ВРБУЈЕ ЗА ДРУЖЕЊЕ СА КАРДИНАЛИМА
Sreda 15.10.2014. 21:50
SAMO NEK IDU SIROKO IM POLJE STO VISE TO BOLJE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online