Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 23.09.2014.
09:04
D. Lj. Joksić - Vesti A

Sto evra za bradu, mnogo više za nikab

Odlazak 15-godišnje devojčice iz Skoplja u Siriju u džihad pokrenulo je pitanje kako radikalni islamisti vrše regrutaciju u Makedoniji i odakle im novac za delovanje. Odgovor se može naći u siromaštvu ljudi islamske veroispovesti, ali i ideologiji koju propovedaju hodže, pristalice salafizma, odnosno vahab učenja.

U Siriji se pojavili plakati  koji naređuju ženama da se potpuno pokriju
 

Odavno više nije tajna da pripadnik vahabističke struje u Makedoniji, samo na svom izgledu može zaraditi nekoliko stotina evra. Oko sto evra dobija za vahabističku bradu, sto za skraćene nogavice na pantalonama, i još nekoliko stotina evra ako žene u familiji obuku nikab, tradicionalnu crnu tkaninu kojom neke muslimanke pokrivaju lice tako da im se samo oči vide.


Novac za pokrivanje tih troškova, agitaciju i vrbovanje budućih džihadista najčešće stiže iz stranih finansijskih centara na ime donacija za nevladine organizacije.

Iz privatnika u Siriju

Zajedno sa više desetina Albanaca iz Makedonije na bojištu u Siriji se nalazi i B. F. iz Gostivara. On je tamo otišao prošle godine zajedno sa svojom porodicom. Albanski mediji ističu da je on bio dobro situiran jer je u Gostivaru imao privatni biznis. Na društvenim mrežama on se hvalio prijateljstvom i fotografijom na kojoj se vidi kako pije čaj sa Lavdrimom Muhadžerijem, vođom albanskih džihadista u Siriji, za koga je kurdska televizija nedavno objavila vest da je ubijen.

Univerzitetski profesor Miodrag Labović objašnjava da ove radikalno religiozne grupe novac uglavnom koriste za štampanje pamfleta, brošura i knjiga vahab učenja, ali i za plaćanje hodžama koji propovedaju radikalnu ideologiju u džamijama koje su van kontrole Islamske verske zajednice u Makedoniji.


- Ja smatram da ni jedna vera sama po sebi nije radikalna, niti je islam radikalan, ali mora se znati da određene teološke koncepcije žele da izvrše revizije radi ostvarenja svojih verskih, ličnih i raznih drugih ciljeva - kaže Labović.
 

U Islamskoj verskoj zajednici ne kriju da salafi važe za najbrojniju i najaktivniju religioznu radikalnu grupu, čiji je cilj rušenje ugleda IVZ i uspostavljanje kontrole u što većem broju džamija u Makedoniji. Njihova šema je veoma dobro razrađena - onaj koji donira pare za izgradnju džamije, on je i kontroliše.


Iako IVZ priznaje da nekoliko džamija nije pod njihovom kontrolom, još uvek nema preciznih informacija da li se u njima propoveda Hanefijski mezheb, jedan od četiri priznate pravne škole u Islamu, ili salafi učenje, čiji je pravac takfir ili džihad. Ostalo je otvoreno i pitanje ko je zavrbovao i šta je bila inspiracija brojnim Albancima iz Makedonije da odu u džihad u Siriju i Irak, gde je njih desetoro do sada ostavilo svoje živote.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.09.2014. 09:08
ПРОБУДИ СЕ СРБИНЕ,РАДИКАЛНИ ИСЛАМ НАМ ЈЕ ПРЕД ПРАГОМ СРБИЈЕ,ОД РАШКЕ ОБЛАСТИ И КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ДО НАШЕГ ОКРУЖЕЊА
Utorak 23.09.2014. 09:10
A četnici puštaju bradu za dž. stvarno nepravda :)))
Utorak 23.09.2014. 09:41
vreme je da se Srbija pripremi za rat protiv džihadiste. Ako već na Kosovu postoji veliki broj tih korisnih debila, njihova meta će biti kad tad Bondsteel baza. Destabilizacija Kosova od strane albanskih džihadista je prilika koju nesmemo propustiti za povratak naše vojske na Kosovu . Ali da li naša vojska i tajna služba još postoje ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online