Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 23.09.2014.
15:25
Dnevni avaz A

Kako je propalo Titovo tajno oružje protiv SSSR-a

Željava, nekada najopremljeniji jugoslovenski vojni aerodrom unutar planine Plješevica blizu Bihaća, koji je spadao u tri vodeća u Evropi, propao je, a sa njim je izgubljen i njegov potencijal.

Unutrašnjost aerodroma iz slavnih godina
 

U aerodrom Željava uloženo je oko četiri milijarde američkih dolara kako bi se Jugoslavija osigurala od eventualnih napada SSSR, posle Titovog "NE" Staljinu. Ovo vojno zdanje izgledalo je impozantno 1968. godine, kad je zvanično otvoreno.

"Bio je to najjači vojni aerodrom po infrastrukturi u celoj Jugoslaviji. Unutra je bila smeštena jedna avijacijska brigada sa 60 aviona i više od 3.000 ljudi, od čega je bilo samo oko 500 oficira, oko 900 podoficira i oko 2.000 vojnika. Imao je kapacitet opsluživanja tri avio-brigade u slučaju potrebe, a bio je idealan štit od iznenadnih udara", objašnjava značaj aerodroma potpukovnik avijacije u vazduhoplovnoj službi Ivan Prša.

Vojska tadašnje Jugoslavije je 17. maja 1992. minirala aerodrom s 56 tona eksploziva i u potpunosti ga onesposobila, a vreme je dokrajčilo preostalo - njegova unutrašnjost je propala.

Postojala je ideja da se na ovoj lokaciji napravi savremeni kargo aerodrom, ali su visina i isplativost investicije diktirali tok realizacije projekta, pa upućeni kažu da je takvo nešto neisplativo, dok za neku vrstu muzejskog turizma unutrašnjost aerodroma nije bezbedna.

Takođe, ovaj aerodrom je važio za velikog zagađivača podzemnih voda koje dotiču iz Like, tako da je to još jedan od mnogobrojnih razloga da nikada više ne proradi. U tunelima ima veoma opasnih otrovnih supstanci nastalih u požaru posle miniranja i dok ne budu dekontaminirani, neupotrebljivi su za bilo kakve aktivnosti.

Obnova Željave bi bila promašena investicija, jer su cena projekta i ulaganje preveliki, a investitori nisu sigurni u isplativost zbog malog kapaciteta letova.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.09.2014. 15:33
Текст је пун мањкавости са гомилом нетачних информација!
Utorak 23.09.2014. 19:23
josif groz gradio sta su mu njegovi naredbodavci rekli da treba da uradi . a to je da te baze budu baze natoa I amerikanaca protiv Rusa, u tom trenutku ,a ne smrdljivka groza, jer se on nije ni pitao . Njegovo je bilo da loce , jebe I da narod Srbski zamajava, bratstvom I jedinstvom sto je on I radio.Da je radio drugacije ne bi opsto ni jedan sat, a drzava mu se raspala za 5 dana od lovackog drustva. Jaku drzavu nisu mogli da rasture naslednici za 10g. Ona se raspadala decenijama unazad, to je toliko ocigledno. al srbi nece to da vide , pa se cude sto I vucic mora da radi isto.
Utorak 23.09.2014. 16:18
56 tona eksploziva za unistenje...Moje pitanje - kome je i sta bilo u interesu srusiti nesto u sta je ulozeno toliko para i rada.Ipak je to na kraju unistavanje jedne velike vrednosti.Zasto??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online