Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.04.2010.
19:48
Tanjug A

Karadžić: Tek će se videti pravi cilj procesa u Hagu

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, kome se sudi pred Haškim tribunalom pod optužbama za geonocid i ratne zločine, izjavio je danas za televizijsku stanicu "Raša tudej" da čini sve što mu je u moći da se brani u veoma teškim okolnostima, a da će se tek videti pravi cilj tog sudskog procesa.

Sa Holbrukom sam potpisao sporazum o imunitetu:Radovan Karadžić



Karadžić je intervjuu ruskoj TV na engleskom ponovio da je sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom 1996. postigao sporazum o imunitetu od krivičnog gonjenja, u zamenu za povlačenje iz političkog života, a da ljudi koji su učestvovali u postizanju dogovora znaju da je on postojao.


Ambasador Holbruk demantuje postojanje tkvog sporazuma.


"Raša tudej" navodi da se radi o ekskluzivnom intervjuu koji je ona dobila posle višemesečnih pregovaranja.


"Holbruk ili nikada nije ni nameravao da ispoštuje sporazum i samo je hteo da izdejstvuje kratkoročnu pobedu mojim sklanjanjem sa funkcije, ili nije imao dovoljno uticaja da obezbedi njegovu primenu, pa su ga nađačali drugi akteri koji su tražili moje hapšenje i izvođenje pred sud", rekao je Karadžić.


Karadžić je, takođe, kazao da je navodni tekst tog sporazuma, koji je objavio beogradski list "Glas Javnosti" i kojim je predviđeno da Sjedinjene Američke Države mogu jednostrano da se povuku iz takvog sporazuma, lažan, a da je njegov potpis na tom dokumentu falsifikovan.


U intervjuu je bivši predsednik RS takođe kazao i da bi Srbija trebalo odmah da uđe u EU, zato što je ona uvek bila evropska zemlja, ali da niko ne treba da ulazi u NATO.


"Bilo bi divno kada bismo mogli da uđemo u EU bez ovakvih poniženja, bombardovanja, ucena i nametanja neprihvatljive cene za odricanje od Kosova. Mi i Evropa delimo iste vrednosti i ne bi nam bilo teško da se slažemo sa njom. Srbi koji žive širom Evrope vrlo su integrisani i nemaju nikakve kulturne probleme", izneo je on.


Karadžić je ocenio i da NATO koristi Rusiju da bi zaplašio Evropu i uzeo evropski novac, ali da je i Rusija deo Evrope i da su one potrebne jedna drugoj u miru.


"Bilo bi mnogo bolje da čitav svet uđe u NATO koji bi promenio ime u Vojska Ujedinjenih nacija ili da se čitav vojni savez rasformira", zaključio je Karadžić.


Bivši predsednik RS je u dve tačke optužen za genocid u Srebrenici i još sedam opština u Bosni i Hercegovini (BiH), dok se u preostalih devet tačaka tereti za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH, od 1992. do 1995.


Karadžić je uhapšen u Beogradu 21. jula 2008, gde je živeo pod imenom Dragan Dabić, a deset dana kasnije je izručen Haškom sudu.


Karadžiću, koji se sam brani, suđenje je počelo krajem oktobra 2009.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online