Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 29.09.2014.
09:21
Srna A

"Tajne hrvatske arhive kriju istinu o ulozi Amerikanaca u Oluji"

O ulozi američke "MPRI" u pripremi hrvatske zločinačke akcije "Oluja" više će se znati kada budu otvorene tajne hrvatske arhive, koje su "zapečaćene" na 30 godina, ili kada neko iz te vojne firme odluči da progovori o svemu, izjavio je Srni predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

Odluka suda u Čikagu bila očekivana: Milojko Budimir
 

Komentarišući odluku suda u Čikagu da pred pravosuđem te države ne može biti pokrenut slučaj po tužbi protiv vojne konsultantske firme "MPRI" iz SAD da je obučavala i opremala hrvatske snage tokom akcije "Oluja", Budimir je rekao da je to očekivana odluka.

"Od ove tužbe nije se ni moglo mnogo očekivati, jer isti je nalogodavac bio i u Hagu, gde su oslobođeni oni koji su počinili direktne zločine u `Oluji`. `MPRI` je bila samo produžena ruka Pentagona", kaže Budimir.

On je naveo da se teško moglo očekivati da odgovara ovakva organizacija, koja ima više od 700 zaposlenih i iza koje stoji američka država.

Srbi ne mogu da tuže Amerikance zbog “Oluje“

"Prelomni trenutak za angažovanje `MPRI` u Hrvatskoj bila je poseta hrvatskog ministra odbrane Gojka Šuška Vašingtonu u martu 1994. godine. Sve je to dovelo do potpisivanja ugovora u septembru 1994. između Šuška i penzionisanog generala, zamenika predsednika `MPRI` Karla Vuona u hrvatskoj Ambasadi u Vašigtonu pod imenom `Demokratska tranzicija - program podrške`", podseća Budimir.

On naveo da je Vuono održao seriju sastanaka sa hrvatskim generalima Antom Gotovinom i Zvonimirom Červenkom i intenzivno radio na obuci Hrvatske vojske na vojnom poligonu "Petar Zrinjski", kao i u drugim garnizonima.

"Završni seminar održan je neposredno pred operaciju `Oluja` na Brionima u julu 1995. godine. Za vreme akcije `Oluja` NATO je bombardovao radarske i protivraketne sisteme odbrane Vojske Republike Srpske Krajine. Tako je organizacija `MPRI` dala svoj puni doprinos u progonu više od 250.000 Srba, a za vreme akcije ubijeno je i nestalo više od 2.000 Srba", naglašava Budimir.

Srbi idu do Vrhovnog suda SAD

On pojašnjava da ratovi u kojima učestvuje "MPRI" oslobađaju zvaničnu Ameriku od mogućih optužbi za nedozvoljeno miješanje u unutrašnje stvari drugih zemalja, a na drugoj strani, troškove za rat snosi strana kojoj "MPRI" pomaže.

"Prema tome, sve navedeno pokazuje da se ne uvažavaju činjenice, već je i dalje prisutan zakon jačeg. Radi ovakvog zakona i politike moglo je i doći do sramne oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine počinjene u `Oluji`", naveo je Budimir.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.09.2014. 13:14
Da im nije bilo Amerike bili bi u svom Zagorju.
Ponedeljak 29.09.2014. 15:32
Interesuje me samo za koga jhe to tajna.Za pojedine Srbe koji zatvaraju oči pred istinom i prebacuju krivicu s amera i ustaša na nedužne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online