Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 29.09.2014.
12:29
Beta A

Tužilac: Karadžić je lažov i mafijaš

Tuzilac Alan Tiger je na početku završne reči pred Haškim tribunalom okarakterisao kao lažova i mafijaša bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, optuženog za genocid i druge zločine u BiH, javljaju mediji.

Teške reči upućene bivšem predsedniku Republike Srpske: Radovan Karadžić
 

"Karadžić nije građevinski inspektor. On nije govorio: 'Ovo nije pogodno tlo za gradnju'. On je mafijaš, koji je govorio: 'Nemoj graditi ili ću biti prisiljen da to srušim'. Znao je koju će silu koristiti", istakao je tužilac Tiger, govoreći o genocidnoj nameri optuženog.

Tiger je u završnoj reči na suđenju Karadžiću rekao da je optuženi odgovoran za prisilno preseljenje nesrpskog stanovništva u BiH.

"Stotine svedoka i dokaza je potvrdilo politiku etničkog čišćenja, kojoj je Karadžić bio pokretačka snaga ... On je bio lažljivac za međunarodne predstavnike, koji je iznosio lažne priče u sudnici", rekao je tužilac.

Razbijena optužnica protiv Karadžića

On je opisao pojedinačne primere stradanja - u Sarajevu od snajpera, pogubljenja u Srebrenici i ubistava zatvorenika u logorima u Prijedoru.

"Ove tragedije se vezuju za jedan od četiri udružena zločinačka poduhvata koji su korišćeni da se eliminišu bosanski Muslimani s ciljem stvaranja srpske države", istakao je Tiger.

Govoreći o zločinima u Prijedoru, tužilac je opisao užasne uslove koji su vladali u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

"Zatvorenici su žestoko premlaćivani kada idu u restoran ili toalet. U Omarskoj su bile žene koje su tokom dana čistile tkivo i ljudsku krv, a noću su bile silovane. Zatvorenici su stalno strahovali od smrti. Jednom prilikom ih je ubijeno 180", rekao je Tiger.

Tužilac se osvrnuo i na Zvornik kao primer brutalnog preuzimanja vlasti, gde su civili hapšeni, zlostavljani i ubijani.

Tužilaštvo: Doživotna robija za Karadžića

"Dom kulture u Čelopeku su čuvali pripadnici rezervne policije. Zatvorenici su morali da jedu odrezane delove tela, a mnogi su i silovani", naveo je Tiger.

On je dodao da zločini nisu bili upereni protiv pojedinca nego protiv "neželjene zajednice", za šta je "pravilno ime genocid". Predviđeno je da tužilac završnu reč iznosi deset sati, objavio je Birn.

Tužilaštvo Haškog tribunala saopštilo je 26. septembra da bi Karadžić trebalo da dobije doživotnu kaznu zatvora ako bude osuđen za "veći deo" zločina zbog kojih mu se sudi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.09.2014. 12:37
Fasista mu rece da je mafijas. Kadija te tuzi, kadija ti sudi.
Ponedeljak 29.09.2014. 13:00
Sud u Hagu je formiran da osudi sve Srbe koji u njega dodju. Nemate vi blage veze sa pravdom, jer sudite po naredbi Amerikei EU. Kako vas nije sramota za sve presude koje ste do sada doneli, a posebnu sramotu nosite, sto Vojislava Seselja tolike godine drzite u kazamatu, bez presude, ni kriva ni duzna. Nisam pristalisa SRS, ali sam Srbin i zao mi je svakog Srbina koji tamo trune nepravedno.
Ponedeljak 29.09.2014. 14:11
а тужилац је дерпе,хуља и ништачина,смрдљива
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online