Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.10.2014.
13:26
Srna A

"Tražili su od mene da izdam Karadžića"

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomo Kovač izjavio je da je britanska obaveštajna služba tražila od njega da izda Radovana Karadžića.

Tomo Kovač, nekadašnji šef policije Republike Srpske
 

Kovač je rekao da je sa bivšim visokim predstavnikom međunarodne zajednice Pedijem Ešdaunom, koji je "došao za apsolutnog gospodara", u BiH stigla i engleska obaveštajna služba.

Gostujući u emisiji "Goli život" na beogradskoj televiziji "Hepi", Kovač je naveo da je Ešdaun u potrazi za Karadžićem i Mladićem "odredio udarne ljude, šta da se radi prema određenim ljudima, kao i operativu sa kojom su išli". On je ocenio da je "Ešdaun veoma dobro znao kako se lome ljudi... i oni su te ljude lomili".

"Tamo su imali Andana, Matijaševića, Čavića... išli su na njih, tamo su ih preparirali, radili sa njima zadatke, najviše prema Mladiću, a delom i prema ostalima. Meni su došli u Beograd", rekao je Kovač.

On je naveo da je njega lično pokušao da zavrbuje čovjek koji se predstavio kao četvrti sekretar britanske Ambasade u Beogradu, koji je koristio taktiku nagovaranja, dok su britanski obaveštajci u BiH, koji su mu kasnije prilazili, koristili pretnje.

"Oni su bili toliko direktni i arogantni, samo što još nisu mahali pištoljima. Govorili su da ne smem da napadam njihove kadrove, a kada sam pitao ko su vaši kadrovi, odgovorili su mi da ne smem da napadam Matijaševića, Čavića... To je bio stalni pritisak sve do momenta kada su se uključili haški istražioci", rekao je Kovač.

On je naglasio da je "u operaciju koja je išla prema Mladiću, nažalost, bio uključen MUP".

"Matijaševići su svakako bili inkorporirani u tom pravcu. Oni su imali i obaveze doduše da sarađuju sa Haškim tribunalom, ali pitanje je da li je trebalo da idu u tom pravcu, toliko agresivno prema Mladićevoj familiji, i nekim drugima kao što su to radili ovde prema onom nesretnom Đogi i što su njegovu kćerku maltretirali i zatvarali...", rekao je Kovač.

Najteža stvar koja se desila u tom vremenu, kaže Kovač, jeste što su Matijašević, Čavić... u izvještaj koji je Vlada napravila za Srebrenicu, stavili da je 24.000 ljudi bilo uključeno u operaciju u vezi sa Srebrenicom.

"I to počevši od moje kafe-kuvarice u Zvorniku... I kako taj spisak ide, ovi ne stoje - došli su sada do 50, 60. čoveka po redu i oni po tom spisku i optužuju za Srebrenicu", istakao je Kovač.

POVEZANE VESTI

Petak 10.10.2014. 15:43
Tomo Kovac je jedan karakterni sarajevski Srbin, koji se borio za srpstvo i nije se dao uplasiti ni ucjeniti od zapadnih siledjija. Svaka cast Tomo!
Petak 10.10.2014. 17:57
Da mi je znati koja gona pišu minuse..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online