Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.04.2010.
12:26 >> 17:58h
Tanjug A

Zulić: Srbin me je spasio smrti

Prvi svedok optužbe na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, Ahmet Zulića iz Sanskog Mosta, danas je u Haškom tribunalu detaljno opisao kako su lokalne srpske vlasti u Sanskom Mostu u leto 1992. pritvarale, prebijale, proterivale i ubijale muslimane i Hrvate. On je takođe dodao da ga je smrti spasao Nebojša Rašula, tadašnji predsednik opštinskog kriznog štaba.

Odgovarajući na pitanja tužilaštva, Zulić je odgovorio da su lokalne srpske vlasti i policija, uz pomoć JNA, i paravojnih srpskih formacija u aprilu 1992. započele preuzimanje kontrole nad gradom.


Kako je naveo,18. juna 1992. i, uhapšen je zajedno sa još tridesetak muslimana i pritvoren u lokalnoj fabrici betona, pod neljudskim uslovima u jednoj garaži.

Kako navode mediji, Karadžić će ispitivati Zulića oko četiri sata
 


Pritvorenici su redovno prebijani i ispitivani, a kako je napomenuo, policijski službenici njega su lično terali da se preksti pa su mu prelomili tri prsta na desnoj ruci kako bi to učinio.


"Terali su me i da popijem sopstveni urin", naveo je svedok.

Transkripti Zulićevih ranijih iskaza koje je dao svedočeći u procesu protiv Slobodana Miloševića, Momčila Krajišnika i Radoslava Brđanina, zavedeni su u spise Karadžićevog predmeta, pošto su pročitani u kratkim crtama na današnjem suđenju.


Zulić je napomenuo da je bio očevidac događaja od 22. jula 1992. kada su pripadnici srpskih snaga naterali oko 20 pritvorenih da "iskopaju sopstvene grobove", posle čega su ih što upucali, što poklali.


Njega je tada spasao Rašula, koji mu je - kako je ispričao - bio profesor četiri godine, a zatekao se na mestu ubistva. Osim njega ovaj zločin preživela su, kako je naveo, još dva pritvorenika.


Preostali pritvorenici, među kojima je bio i on, prebačeni su 7. jula 1992. u logor Manjača, a tokom puta nekoliko njih je umrlo usled velike vrućine i žeđi.

Zulić je rekao da je u novembru 1992., u okviru razmene zarobljenika, prebačen u Karlovac u Hrvatskoj gde je odvezen autobusom, štso su organizovale tadašnje srpske vlasti i međunarodni Crveni krst.


Oko 1.800 do 2.000 maloletnih i starijih od 40 do 45 godina prebačeni su zajedno sa njim.


Njegova supruga je Sanski Most napustila u decembru te godine, ali je prethodno morala da potpiše izjavu kojom se odrekla sve imovine u korist srpskih vlasti.
Zulića počinje da ispituje Karadžić, koji je najavio je da će ovog svedoka ispsitivati oko četiri sata.

Svoju uvodnu reč tužilaštvo je dalo krajem oktobra 2009. a Karadžić sredinom februara ove godine, kada je odbacio sve navode optužbi Haškog tužilštva da je odgovoran za genocid i druge ratne zločine tokom rata u BIH. Tužilaštvo ima 300 sati da predstavi optužnicu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online