Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 01.11.2014.
13:58
Srna A

Za ratni zločin nad Srbima samo tri godine

Član Predsedništva Saveza logoraša Republike Srpske iz Brčkog Marko Draganić izjavio je da se sudija brčanskog Osnovnog suda Nijazija Kalender, određujući kaznu u prvostepenoj presudi Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću za ratni zločin nad srpskim civilima i zarobljenicima, narugao sedamnaestorici bespomoćnih i vezanih Srba koje su oni tukli i zlostavljali.

Olakšavajuća okolnost to što je kao policijski inspektor radio "izuzetno stresan posao"
 

Draganić smatra da jučerašnja prvostepena presuda izaziva ozbiljnu sumnju da je sudsko veće radilo u korist pravde, te da odmeravanje kazne u prvostepenoj presudi Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću nije u skladu sa dosadašnjom sudskom praksom.

Krivično veće Osnovnog suda u Brčkom nepravosnažno je juče osudilo Galiba Hadžića na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine, a Nijaza Hodžića na godinu dana za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

Prema Draganićevim rečima, obrazloženje o olakšavajućim okolnostima sudije Nijazije Kalendera, po presudi Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću za ratni zločin, neprimereno je i uvredljivo za sve oštećene.

Komentarišući izjavu predsedavajućeg sudije da Hadžiću i Hodžiću, koji su nepravosnažno osuđeni zbog mučenja srpskih civila i zarobljenika, pri odmeravanju kazne nije mogao naći otežavajuće okolnosti, a da je za Hadžića olakšavajuće to što je kao policijski inspektor radio "izuzetno stresan posao", Draganić je rekao da je Kalender time, umesto očekivane nepristrasnosti, ispoljio očiglednu i nedozvoljenu naklonost.

Draganić kaže da obrazloženje sudije Kalendera da za dvojicu osumnjičenih, koji su tukli vezane i bespomoćne srpske civile i pripadnike Vojske Republike Srpske, nije mogao naći nikakve otežavajuće okolnosti - vređa zdrav razum svakog čoveka.

"Bojim se da je sudija Kalender, odmeravajući Hadžiću kaznu ispod zakonskog minimuma, a Hodžiću minimum svih minimuma kazne, narugao sedamnaestorici bespomoćnih i vezanih Srba koje su ova dvojica tukli i zlostavljali", naveo je Draganić.

Jedan od oštećenih u ovom predmetu ratnog zločina Slobodan Pajić iz Bukvika rekao je Srni da je izrečena kazna nepravedno niska, s obzirom šta su njegove komšije preživele u logorima od ove dvojice mučitelja.

"Imao sam imao sreću da nisam doživeo torturu od Hadžića i Hodžića lično, osim nekoliko premlaćivanja, ali kazne od tri i jedne godine zatvora su niske za ono što su moje komšije iskusile", rekao je Pajić.

Prema njegovim rečima, njegov sugrađanin (Pero Rikanović) kome su dokazana dela sa veoma sličnim činjeničnim opisom, kao i kod Hadžića i Hodžića, osuđen je na zatvorsku kaznu od pet godina i šest meseci, a srpskom policajcu Branku Pudiću, kome je dokazano jedno premlaćivanje civila bošnjačke nacionalnosti u brčanskoj Luci, sud je izrekao kaznu zatvora od tri godine.

Subota 01.11.2014. 18:19
Sami su Srbi krivi kad sardjuju sa baliskim Govnima!!
Nedelja 02.11.2014. 11:49
Boye ljudi da se nacisticka Njemacka ovoliko izivljavala sama na sebi nakon drugog rata danas ne bi bilo nista od nje.Rat je goto zaljecimo rane i idimo napred ,ovo sto rade zapadne sluge koje vladaju sa nama je samo stavljanje soli na ranu.Zapad je financirao i kriv je za rat u bivsoj SFRJ i sad se iz prikrajka smije koje smo budaletine.Ovo nema veze sa tekstom gore nego sa svim tekstovima koji nam vec 20 godina pile mozak i drze nas u potencijalnom ratnom stanju i dalje.Sve je ovo maslo EU i SAD.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online