Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Petak 21.11.2014.
20:03
Blic A

Milov "atentat" na Srbiju: Princip je terorista

"Milo Đukanović je povredio slobodarska osećanja Srba izjavom da je Princip terorista. Ne iznenađuje me što se priklonio već viđenoj ujdurmi". Ovo je za “Blic“ izjavio Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske. Dodik je reagovao na istup premijera Crne Gore, koji je proglasio Gavrila Principa za teroristu i time, zapravo, izvršio atentat na Srbiju i istorijsku nauku.

"Diktator bez političkog i ekonomskog rezultata, koji sam sebe nasleđuje kao mladi kadar": Milo Đukanović
 

Na Svečanoj akademiji u Podgorici, povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata, Milo Đukanović je, ničim izazvan, napao Principa. Uz to, koristeći selektivno citate, optužio je i Srbiju da je 1918. okupirala Crnu Goru i ukinula joj državnost.

- Đukanović je poslednji koji bi trebalo bilo šta da kaže na tu temu. Ne iznenađuje me jer je to u diskursu koji on ima i kojeg se drži kroz priznanje Kosova i mnoge druge poteze - komentariše Dodik.

Ko je “ukinuo Crnu Goru“

Đukanović je, takođe, Srbiju optužio za nestanak crnogorske državnosti kroz stvaranje Kraljevine SHS, kasnije Kraljevine Jugoslavije.
- Zaboravlja da je Srbija, takođe, žrtvovala državnost. To se može različito posmatrati. Ni meni se ne dopada takva odluka Srbije - kaže istoričar Bojan Dimitrijević.

Istoričari u Srbiji i Republici Srpskoj takođe nisu iznenađeni Đukanovićevom izjavom. Vide je kao, u suštini, politikantsku i udvoričku. Sve što je rekao o istoriji nema veze sa činjenicama, tvrde oni.

- Što se tiče Kraljevine SHS, podsetio bih Đukanovića da je 1988. on lično zamerao Slovencima i Hrvatima što ne slave 1. decembar, dan nastanka te kraljevine - kaže istoričar Čedomir Antić.


On smatra da sve to što Đukanović priča predstavlja čistu demagogiju “diktatora bez političkog i ekonomskog rezultata, koji sam sebe nasleđuje kao mladi kadar“.


Antić, takođe, smatra da je Đukanović u izjavi u kojoj se ponosi što 1999. nije ušao u sukob sa NATO “izgubio kontakt sa realnošću“.

Milo najmanje pozvan da bilo šta komentariše: Milorad Dodik
 

Ni za istoričara iz Banjaluke Borivoja Miloševića, člana UO Instituta „Ivo Andrić“, izjava Mila Đukanovića ne predstavlja iznenađenje.

- Takvih politikantskih izjava smo se naslušali. Đukanović ne poznaje elementarne istotijske činjenice, a njegove izjave su upućene zapadnim centrima moći, kojima se sluganski dodvorava - kaže Milošević. On podseća Đukanovića da je crnogorski kralj Nikola u svom proglasu pozivao sunarodnike na odbranu srpstva protiv Austrougraske.

- A što se atentata tiče, dvor se, kao i svaki drugi, ogradio od ubistva Ferdinanda, ne samo crnogorski, već i srpski - podseća Milošević.

Đukanović: Veliki rat je bio tragedija za Crnu Goru

Za razliku od srpskih istoričara, ali i opozicionih političara u Crnoj Gori, izjavu Mila Đukanovića juče niko od predstavnika vlasti u Srbiji nije želeo da komentariše. Kako je više funkcionera SNS nezvanično reklo, “zarad dobrih odnosa u regionu i atmosfere pomirenja“ ne bi komentarisali Đukanovića. Identične odgovore dali su i u SPS-u.

POVEZANE VESTI

Petak 21.11.2014. 20:12
Milo Turčine došao ti je kraj tvojih pljači i javašluka IZDAJA I PRODAJE SRPSKOG NARODA AKO HAG NIJE RASPISAO TVOJU POTERNICU TO ĆE UČINJETI SRPSKI NAROD ZA PRIMJER ĆEŠ BITI OBJEŠEN U TITOGRADU.
Petak 21.11.2014. 21:32
Nije milo kriv,vec ovi nasi gutaci govana sto sve to trpe zarad dobrih odnosa u regionu,jebao ih region sa albanijom i crnom gorom
Petak 21.11.2014. 21:43
Milo Đukanović je srpski Porošenko. Izdao vastiti narod i okrenuo ga protiv najrođenijeg.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online