Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 22.11.2014.
14:11
Srna A

“Srbin izručen zbog navodnog maltretiranja hrvatskih civila“

Crnogorska policija izručila je u petak muškarca osumnjičenog za ratne zločine u Hrvatskoj. Kako je saopštio Savo Štrbac, direktor “Veritasa“, reč je o Milošu Markoviću, državljaninu BiH, a hrvatsko pravosuđe ga tereti za navodno maltretiranje hrvatskih civila, a ne za ubistvo.

Samo u ovoj godini po hrvatskoj poternici je uhapšeno 20 Srba: Savo Štrbac
 

Štrbac je naveo da je Marković (57), rođen u opštini Beli Manastir i da je izbegao u Doboj, a uhapšen je 1. septembra ove godine na ulasku iz BiH u Crnu Goru, na graničnom prelazi Sitnica. Do izručenja Hrvatskoj bio je u ekstradicionom zatvoru u Spužu.

Štrbac kaže da hrvatsko pravosuđe u Osijeku traži Markovića, čije ime se nalazi na grupnoj optužnici koja obuhvata pedesetak Srba iz Baranje kojim se pripisuju ratni zločini nad civilima u Hrvatskoj.

Štrbac je naveo da je Marković bio pripadnik policije SAO Krajine i da je privodio ljude u lokalnu policiju, ali da nije optužen za ubistvo.

On kaže da se Marković, prema rečima njegove rodbine, ne oseća krivim i da se nije protivio izručenju, jer želi da skine optužbe sa svog imena, te da smatra da nije nikakav greh što je bio pripadnik policije SAO Krajine i što je obavljao svoju dužnost.

"Maltretiranje je veoma širok pojam u hrvatskom pravosuđu kada je reč o Srbima. Maltretiranjem se smatra i kada nekoga uguraju u policijska kola prilikom privođenja", rekao je Štrbac.

Spektakulrana hapšenja Srba, pa oslobađanje

On smatra da bi najverovatniji ishod za Markovića trebalo da bude da ga optuže za oružanu pobunu, a potom oslobode u skladu sa hrvatskim zakonom o amnestiji, kao što se desilo u više sličnih slučajeva.

Štrbac je podsetio da je do sada, po hrvatskim potrernicama, širom sveta uhapšeno 148 Srba pod optužbom za ratne zločine, a da je samo u ovoj godini uhapšeno njih 20.

On je naveo da su izručena 43 Srbina, od čega je za njih 18 obustavljen postupak zbog nedostatka dokaza ili zbog prekvalifikacije dela.

"Toliki broj oslobađanja i obustava postupaka govori koliko su površno rađene hrvatske optužnice, na osnovu kojih se širom sveta spektakularno hapse Srbi, da bi po izručenju Hrvatskoj bili oslobođeni, zbog nepostojanja dokaza za ratni zločin", dodao je Štrbac.

POVEZANE VESTI

Subota 22.11.2014. 15:04
bitno da crnogorski nakot studira u srbiji naustrb nase dece,da su zauzeli sva dobroplacena mesta u drzavnoj upravi,da su dobili 120 000 stanova samo u beogradu,da njih 65 000 dobija srpsku penziju,da ih jos uvek ima 8 000 zasluznih ucesnika NOB-a sa debelom apanazom, da su ladno priznali kosovo...nece nam svanuti dok ne ocistimo srbiju od gamadi.
Subota 22.11.2014. 17:38
E pa djetići su uvek spremni-za saradnju s susjedima-Dje vam obraz djetići,kukala vam majka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online