Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
25
Četvrtak 27.11.2014.
08:00
B. Simonović - Vesti A

Car Lazar i Karađorđe nepoželjni u Podgorici

Antisrpska histerija u Crnoj Gori, koju je podjario i raspalio premijer Milo Đukanović kada je Gavrila Principa proglasio teroristom, poprimila je nove oblike.

Car Lazar i Karađorđe nepoželjni u Podgorici
 

Liberalna partija najavila je akciju za promenu ulica u Podgorici. Glasnogovornik ove partije Jovan Rabrenović objasnio je da su u pitanju ulice koje nose imena Karađorđa, cara Lazara, Miloša Obilića, Kosovskih junaka...


- Takvi nazivi su podsetnik na vreme koje svi želimo izbrisati iz sećanja, na period devedesetih kada se Crnogorcima pokušavalo nametnuti osećaj da nisu Crnogorci. Vreme hegemonističkih pretenzija susednih zemalja je prošlo, ali je za sobom ostavilo traga u našoj kulturi i istoriji - smatra Rabrenović.


Po njegovim rečima, za Podgoricu i Crnu Goru su važniji Krsto Zrnov Popović (kao okupatorski kvisling likvidiran posle Drugog svetskog rata), ili Antonije Abramović, koga su upravo liberali i crnogorski nacionalisti proglasili prvim vladikom tzv. Crnogorske pravoslavne crkve. Po liberalima, jedan od podgoričkih trgova bi morao da nosi ime Božićnog ustanka. Reč je o pobuni pristalica kralja Nikole koji su bili protiv ujedinjenja Crne Gore i Srbije.


Inače, Karađorđeva ulica jedna je od najstarijih u Podgorici. Spomenik voždu, rad vajara Sretena Stojanovića, pre više od 40 godina postavljen je u centralnom gradskom parku. Njegova replika mnogo kasnije postavljena je u Beogradu pored Narodne biblioteke. Spomenik je dugo čamio u podrumu Crnogorskog narodnog pozorišta, a onda je na inicijativu grupe novinara, pesnika, slikara i drugih kulturnih poslenika iznet na svetlo dana. Devedesetih godina prošlog veka neko je pokušao da bronzanom voždu odrubi glavu tako što mu je pod grlo postavio eksploziv.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.11.2014. 08:30
Smeta im Karađorđe i Car Lazar?uskoro će i Njegoš da im zasmeta?izdržite braćo Srbi, neće još dugo Milo Turčin.okrenuće se narod protiv izroda.
Četvrtak 27.11.2014. 08:42
Е,јадна вам мајка!
Četvrtak 27.11.2014. 08:38
Nije Karađorđe poželjan ni u Vojvodini, ali će pored imena ulica, naselja, stadiona Vojvodine, kanda dobiti i nekakvo obeležje na Petrovaradinskoj tvrđavi. Kažu nadležni da je zaslužio, jer tu se krio kad je prao usrane gaće od Turaka, dok je one koje je digao na bunu ostavio da ispaštaju. Ako može izmišljeni Obilić da dobije obeležje, može naravno i on koji je makar postojao. Kad neko ima tanku istoriju, nije potrebno izmisliti Karađorđeva ili junaštva Marka Kraljevića, ili potpuno izmisliti lik koji je navodno ubio Murata. I istorija Vojvodine može, baš kao i Srbije, da stane na tri lista A4 formata, pa sam se ja pomirio sa tim. Pomirite se i vi ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online