Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Ponedeljak 08.12.2014.
07:47
M. Roknić - Vesti A

Nerazumno i opasno negiranje Jasenovca

Dr Stjepan Razum, katolički sveštenik i direktor Arhiva Zagrebačke nadbiskupije i Mato Rupić, rukovodilac Odeljenja arhivskog gradiva Hrvatskog dokumentaciono-memorijalnog centra Domovinskog rata na čelu su društva čiji je cilj da "sruši velikosrpski mit o Jasenovcu".

Spomenik u Jasenovcu
 



Društvo za istraživanje "trostrukog logora Jasenovac", kako ga nazivaju, negira da je Jasenovac bio koncentracioni logor i da su u njemu ubijani Srbi, Jevreji i Romi, već tvrdi da je to bio "zatvor, odnosno radni logor za aktivne protivnike NDH (u najvećem broju komuniste i njihove saradnike) te za grupu Jevreja koji su bili izuzeti iz deportacija u nemačke logore".


Prema njima, zarobljenici u Jasenovac "nisu dovođeni da bi bili ubijani i da niko tu nije ubijen samo zato što je bio Srbin ili pravoslavac".


Razum i društvo idu i dalje pa "otkrivaju" da su u Jasenovcu zapravo ubijani Hrvati krajem Drugog svetskog rata i da oni o tome imaju obilje arhivske građe i navodno još žive svedoke.


Na te proustaške istupe reagovao je Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental", koji je pozvao dr Stjepana Razuma da podnese ostavku na funkciju šefa Nadbiskupskog arhiva. Hrvatski predsednik Ivo Josipović optužio je Razuma za reviziju hrvatske istorije.

Žele u registar NVO

Dr Razum i njegovo društvo žele da se registruju kao nevladina organizacija u Hrvatskoj, ali im vlasti to uporno odbijaju.
Gradska kancelarija za opštu upravu u Zagrebu već se jednom kompromitovala, jer je u Registar udruženja svojevremeno upisala Udruženje dobrovoljaca HOS-a Za dom spremni.


- Iskreno ne znam kako bih uopšte komentarisao takve egzibicioniste i revizioniste. Negiranje genocida i ratnih zločina, a upravo to radi Razum, ne zaslužuje komentar istoričara već pravosudnih institucija - izjavio je za "Vesti" dr Hrvoje Klasić, profesor istorije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.


No, profesora Klasića i ne čude takve revizionističke teze koje poturaju "eksperti" bliski Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, koja je tradicionalno opsednuta istraživanjem komunističkih zločina, dok joj ustaški nisu zanimljivi.

Opet krivi četnici

Društvo za istraživanje "trostrukog logora Jasenovac" i sveštenik Razum tvrde da su zločine u Drugom svetskom ratu zapravo "počeli četnici pobunom protiv legalne hrvatske vlasti u julu 1941.". Razum je tu tvrdnju prvi put javno izneo 2012. u intervjuu zadarskom "Hrvatskom listu" koji je objavljen pod naslovom "Vreme je da srušimo velikosrpski mit o Jasenovcu".


- A nisu i zbog toga što je i previše primera koji pokazuju aktivno učestvovanje katoličkih sveštenika u ustaškom pokretu. Dovoljno je samo prelistati štampu iz vremena NDH i samo će se pokazati šta Katolička crkva misli o ustaškom pokretu - ističe Klasić.


On dodaje da bi voleo da vidi "da već jedanput neko od tih desničarskih istoričara i intelektualaca kaže jasno i glasno, posebno mladima: ustaški režim je bio zločinački, a NDH je bila marionetska fašistička tvorevina zasnovana na rasnim zakonima".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.12.2014. 09:13
u ustaškom mentalitetu se nije generalno ništa drastično promenilo,od 41' pa do danas..dokaz da je duh pavelića još uvek živ u hrvatskoj..isto se kao i onda plasiraju laži o ''radnim logorima'',a mržnja koja tinja ista je kao i ona 41samo dobro uvijena u foskulu ''dobrosusedskih odnosa''
Ponedeljak 08.12.2014. 10:28
ПУ бре каки су ово ОЛОШИ и ПСИХОПАТИ па то је мого да воле једино ТУЂМАН и ја СЛОБОДАН кој сам им дао ДРЖАВУ http://webpublicapress.net/wp-content/uploads/2012/02/milosevic-tudjman-2.jpg
Ponedeljak 08.12.2014. 09:51
Paznja !!! Dragi Srbi , citaoci ovog portala, koji posjedujete facebook profil, ucinite najhumaniji "Lajk" - lajkujte i podjelite dalje vasim prijateljima ovu inicijativu na facebook-u. Inicijativa za formiranjem Muzeja genocida nad Srbima, je za sve nas Srbe, sa svih prostora izrazito veoma vazna, da se prikaze istina cijelom svijetu i ne zaborave razmjere zlocina i genocid nad Srbima u XX vjeku. Inicijativu je nedavno pokrenuo cjenjeni srpski dijasporac biznismen, publicista i aktivista iz Dizeldorfa. Inicijativa za formiranjem Muzeja genocida nad Srbima www.facebook.com/inicijativazaformiranje.muzeja.genocida.nad.srbima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online