Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 22.12.2014.
13:32
Mondo.rs A

Svetski mediji o Sarajevu: Kako su devojčice zatrudnele na ekskurziji?

Vest da je sedam devojčica iz Republike Srpske, koje imaju od 13 do 14 godina, zatrudnelo na petodnevnoj ekskurziji u Sarajevu, nije samo šokirala domaću javnost, već o tome danas sa čuđenjem pišu i svetski mediji.

Reuters/A.L.
Prema dostupnim podacima, u BiH su u porastu seksualne aktivnosti maloletnica koje imaju između 13 i 15 godina
 

"Dejli mejl" je u svom tekstu objavio da su roditelji devojčica ogorčeni i da najviše krive učitelje koji ih, kako kažu, definitvno nisu nadzirali i pazili.

Škola iz jednog mesta kod Banjaluke povela je u Sarajevo 28 devojčica kako bi obišle muzeje i druge istorijske znamenitosti, što inače nije uobičajena praksa, jer đaci iz RS retko kada odlaze na ekskurzije u Federaciju.

Ovaj nesvakidašnji slučaj za koji se saznalo pre nekoliko dana uzdrmao je javnost širom Bosne i Hercegovine, ali i sveta, i pokrenuo nacionalnu debatu o seksualnom obrazovanju.

Ginekolog iz Sarajeva Senad Mehmedbašić rekao je da je takav trend u BiH zabrinjavajući.

“To je trend današnjice. Ali, mi ne smemo da dozvolimo da se naša deca o seksu obrazuju na ulicama, a ne u školama”, istakao je sarajevski ginekolog.

On je istakao da roditelji i obrazovne institucije moraju da zauzmu mnogo važniju ulogu u seksualnom obrazovanju dece.

“Sasvim je očigledno da deca nemaju dovoljno iskustvo o zdravstvenom obrazovanju, pa se upuštaju u takve aktivnosti, dok ni ne slute šta ih posle toga čeka”, kazao je Mehmedbašić.

Kako piše “Dejli mejl”, devojčice iz Bosne savete od stručnjaka o seksualnom obrazovanju traže na društvenim mrežama.

U Sarajevu je prošle godine zatrudnela 31 maloletnica, dok je u najnovijem slučaju za samo pet dana njih sedam ostalo u drugom stanju.

Nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske Nenad Babić priznao je da sve više dece uzrasta od 13 i 14 godina stupa u seksualne odnose. On je istakao da za poslednji slučaj nisu krivi nastavnici koji su decu vodili na ekskurziju, već “roditeljsko zanemarivanje”.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.12.2014. 16:36
sta se krije iza ovoga i koja su to djeca , islamske ili Pravoslavne vjeroispovjesti ? za sve treba pitati nastavnike , stvar nije za zafrkanciju
Ponedeljak 22.12.2014. 22:40
Тренд ( синоними : склоност , тежња . . . ) јесте што прије да се изађе из стања невиности - али невиност (људи заборављају) није физичка категорија него је духовна јер ако су супружници имали прије упознавања много особа са којим су спавали , они , својим промјењеним начином животом , исповједањем у цркви итд . могу се вратити у то чедно стање . Сада се јавља проблем да је срамота бити чедан , и онда се срља било с ' ким да се дође до губљења невиности . Нажалост данас чини ми се , младима је битније остварит полни однос него разумјет , схватит , жртвовати се , савјетовати особу . . . са којом се забављају . vesti-online.com/Sex-i-veze/Brak-i-veze/455736/Ima-17-godina-i-sramota-je-sto-je-devica
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online