Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 09.01.2015.
16:41
Beta, Srna A

Dodik: Naš cilj je samostalnost Srpske

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je u petak na proslavi Dana republike u Banjaluci da je cilj Republike Srpske njena samostalnost.

Srna
Srbi u Srpskoj žele da budu svoj na svome: Milorad Dodik
 

- Uporno govorimo da je naš cilj samostalnost i da želimo da upravljamo našim resursima i nama samima. Naravno, svesni smo da naš život mora da korespondira i da se odvija s drugima, ali mi želimo da na našem prostoru budemo svoji na svome i da na taj način budemo deo ukupnih doprinosa miru - naglasio je Dodik u obraćanju na svečanoj akademiji povodom Dana republike.

Republika Srpska, naveo je on, "mora da zaštiti sebe", zbog čega će doneti sve propise koji će ojačati njenu autonomiju na putu ka samostalnosti.

Dodik je za Bosnu i Hercegovinu rekao da je "državna zajednica", koja bez RS ne može da formuliše nijedan od svojih političkih stavova i koja bez saglasnosti srpskih predstavnika ne može da sprovodi politike.

Ne prodavati municiju Ukrajini

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da ne treba ulaziti u aranžmane prodaje municije ukrajinskoj vojsci i da oni nisu dobri za bilo koga u BiH. Dodik je rekao da su organi BiH u proceduri davanja saglasnosti na te aranžmane, ali da Srpska smatra da u njih ne treba ulaziti. Komentarišući eventualno ugrožavanje odnosa BiH i Rusije ovakvim aranžmanima, Dodik je rekao da ove dve zemlje nemaju posebnu saradnju, ali da to može ugroziti Republiku Srpsku.

- To može ugroziti nas, ali mi imamo jasan stav i protiv smo toga da se bilo kakva municija i oružje šalju u Ukrajinu u kojoj je aktivan sukob - rekao je Dodik.

Po njegovim rečima, BiH treba da bude servis dva entiteta i tri konstitutivna naroda, jer "samo takva BiH ima smisao".

- Nikako centralistička, unitaristička ili neka druga ne može da izvrši probu vremena i ne može da bude deo naše želje i podrške - poručio je Deodik.

On je još istakao da se protivi prenosu entitetskih ovlašćenja na nivo BiH, dodavši da je RS funkcionalna i održiva u finansijskom i svakom drugom pogledu.

Dodik je najavio brojne reforme, dodavši da će se nastaviti bliska poslovna i kulturna saradnja sa Rusijom, unapređenje odnosa sa EU, kao i bliska saradnja sa Izraleom.

On je poručio da RS želi prijateljske veze i sa Sjedinjenim Američkim Državama, ističući da ta zemlja "mora da uvažava interese RS".

Dodik tvrdi da je RS "otadžbina svih onih koji poštuju njene zakone, bez obzira na veroispovjest, pripadništvo narodu ili entitetu", dodavši da je RS garancija slobode za srpski narod.

- Evo nas u danu koji slavimo kao krunu svoje slobode. Šta bi nam bio Dan republike, ako ne dan u kome obeležavamo žrtvu koju smo podneli i podnosimo za slobodu - naglasio je predsednik RS.

Zahvalivši svima koji su učestvovali u stvaranju RS, Dodik je rekao da je RS "iznad svih nas i naših života, jer predstavlja slobodu".

- Ako umanjimo RS, umanjićemo našu slobodu, a ako je izgubimo izgubićemo i slobodu - istakao je on.

Akademiji povodom Dana republike i krsne slave RS su prisustvovali najviši zvaničnici RS, srpski predstavnici u institucijama BiH, kao i srpski i hrvatski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Akademiji su prisustvovali i izaslanik predsednika Srbije, srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

POVEZANE VESTI

Petak 09.01.2015. 20:38
Zivela Republika Srpskaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!I sta vise reci?????Jedno Jagnje i Prase ispeci....!!
Petak 09.01.2015. 22:13
Dosta priča, sa riječi na djela ! Za Nezavisnu Republiku Srpsku !
Petak 09.01.2015. 20:42
Puno Pozzz iz Austrije Republici Srpskoj!! /youtube.com/watch?v=WMhVY7o9veQ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online