Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 18.01.2015.
11:42
mondo.rs A

Kolinda pisala Ban Ki Munu: Šešelja vratiti u Hag i presuditi mu pre smrti!

Novoizabrana hrvatska predsednica u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu zatražila da preduzme sve korake kako bi osigurao da se Vojislav Šešelj vrati u Hag i da se što pre donese presuda u njegovom slučaju.

Fonet/AP
Kolinda moli Muna da urgira i pošalje Šešelja nazad u Hag

- Puštanje Šešelja potkopava svrhu zbog koje je Savet bezbednosti utemeljilo ICTY(haški sud). Stoga tražim od vas da preduzmete sve potrebne korake kako bi se osiguralo da se Šešelj vrati u pritvor ICTY-ja sve dok ne bude ispunjavao uslove za privremeno puštanje koje svi drugi zatvorenici ICTY-ja moraju ispuniti - piše u pismu Kolinde Grabar Kitarović koje je u nedelju medijima prosledio njen Izborni štab.

- Iz razloga koji nisu posve jasni, ICTY je pustio na privremenu slobodu Šešelja "iz humanitarnih razloga" zbog "pogoršanja zdravstvenog stanja" i zatražio da se vrati u Srbiju. Međutim, ICTY mu za privremeno puštanje na slobodu nije odredio uslove koji su uobičajeni, kaže Grabar Kitarović.

Ona spominje kako se od "Šešelja nije tražilo da se suzdrži od javnih istupa ili angažmana u političkom životu dok je na privremenoj slobodi" kao i da se Šešelj "nije morao obavezati da će se vratiti u ICTY kada to od njega bude tražio sud".

Izražavajući "duboku zabrinutost", Grabar Kitarović naglašava da žrtve zaslužuju da se Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu ICTY-ja te da se što pre donese presuda.

- Ključno je da ICTY donese presudu u slučaju što je pre moguće kako Šešelj svojom smrću ne bi izbegao presudu, kao što je bio slučaj sa Slobodanom Miloševićem. Stoga, tražim od Vas i Saveta bezbednosti da insistirate da Sudsko veće donese usmenu presudu bez odlaganja u slučaju Šešelj.. a potom da objavi obrazloženje. Ljubazno vas molim da preduzmete sve mere koje su vam na raspolaganju da se ispune oba cilja, uključivo i sazivanje Saveta bezbednosti oko ovog važnog pitanja - kaže novoizabrana hrvatska predsednica.

Ona takođe u pismu kaže da joj je bilo drago kada je Tužilaštvo nedavno zatražilo da se Šešelj vrati u Hag, ali i da je bila razočarana kada je Sudsko veće odbilo taj zahtev što je omogućilo Šešelju da ostane na slobodi, prenose hrvatski mediji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.01.2015. 12:05
Србе католике такозване хрвате вратити у Нинберг и пресудити им пре него што Колинду опет исфирца неки Шумадинац.
Nedelja 18.01.2015. 12:45
Sta umislja ova gospodja Kolind GROBAR Kitanovic?Tek je pocela a toliko gresaka na samom pocetku njenog politickog delovanja...
Nedelja 18.01.2015. 12:57
Pa prvi korak Ko-Linde je vratiti Srbina u logor-da dokaže i potvrdi svoju ust,a,ško-faš,isti,čku ideologiju.Hajl Hitler i Pavelić!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online