Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.01.2015.
21:11
Beta A

Optužnica zbog ratnog zločina posle Oluje

Zbog ratnog zločina protiv srpskih civila posle akcije "Oluja", zagrebačko tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv jednog od ratnih zapovednika specijalne policije Željka Sačića i bivšeg pripadnika hrvatske specijalne policije Franje Drlje.

A. Čukić
Porodice žrtava akcije "Oluja"

Tužilaštvo tereti Sačića, koji je penzionisani general MUP-a, da je lažirao izveštaj o ubistvu šestoro starijih civila u selu Grubori kod Knina posle vojno-policijske akcije "Oluja" 1995, objavilo je zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo na svojim Internet stranicama.

Bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko Franju Drlju, koji je pre sedam meseci prvostepeno oslobođen za ratni zločin u Gruborima, tužilaštvo sada tereti za paljenje kuća u selu Ramljane.

Sačić i Drljo terete se za ratni zločin na širem području Knina i Gračaca 25. i 26. avgusta 1995. godine.

U saopštenju se navodi da je prvooptuženi Sačić kao ratni pomoćnik zapovednika Štaba specijalne policije MUP-a, propustio da obezbedi učinkovitu kontrolu nad postupanjem pripadnika specijalne policije, iako je znao da su pojedini pripadnici specijalne jedinice Lučko 25. avgusta u Gruborima ubili šestoro civila i zapalili većinu kuća u selu.

Takođe je dozvolio da pripadnici jedinice i drugooptuženi, kao vođa jedne od grupa jedinice, nastave akciju tokom koje su dan kasnije zapalili više kuća u selu Ramljani.

Sačića tužilaštvo tereti da je nadležnim policijskim službenicima zabranio istragu, a zatim i zapovedniku jedinice izdiktirao neistinit izveštaj prema kojem je jedinica u Gruborima naišla na oružani otpor od osam do deset neprijateljskih vojnika, što je imalo za posledicu ubistvo civila.

Takav neistinit izveštaj dostavljen je Glavnom štabu Hrvatske vojske u Zagrebu.

Ova optužnica podignuta je gotovo osam meseci pošto je zagrebački Županijski sud prvosteopeno oslobodio bivše specijalce Franju Drlju i Božu Krajinu za zločin u Gruborima.

U tom slučaju bio je optužen i Igor Beneta čije je telo 2011. pronađeno obešeno u šumi na području Zadra, a u delu javnosti se nagađalo da je ubijen iako je unutrašnjom kontrolom policija utvrdila da je reč u samoubistvu.

Tužilaštvo je optužnicom podignutom krajem 2010. godine teretilo bivše specijalce da su 25. avgusta 1995. u Gruborima ubili šestoro starijih srpskih civila i to u vreme kada je grupa specijalaca osiguravala put Voza slobode kojim je nakon "Oluje" u Split išao hrvatski državni vrh na celu s tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online