Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 29.01.2015.
13:03
Srna A

"Srbija ne sme da pristane na hrvatske ucene"

Srbija ne treba da prihvati nijednu hrvatsku ucenu, jer Hrvatska štiti ratne zločince i masovno krši ljudska prava proteranih i Srba koji tamo žive, izjavio je predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta.

M. Karović
Hrvatska prema Srbiji vodi politiku uslovljavanja: Miodrag Linta

Linta smatra da nije iznenađujuća odluka hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu da podnesu brojne amandmane na nacrt izveštaja o napretku Srbije i zatraže oštriji stav Evrope prema Beogradu.
 

- Odavno je bilo jasno da će Hrvatska, čim postane punopravni član EU, početi da vodi politiku uslovljavanja prema Srbiji s ciljem da je prisili da odustane od zahteva za vraćanje otetih imovinskih, stečenih i brojnih drugih prava proteranim Srbima - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, cilj Hrvatske je da prisili Srbiju da odustane od zahteva za vraćanje imovine srpskim preduzećima i procesuiranje brojnih zločina nad Srbima.

- Sada se u potpunosti može videti da je politika lažnog pomirenja, koju je Srbija vodila prema Hrvatskoj od 2001. do 2012. godine, bila pogrešna i suprotna srpskim nacionalnim interesima - ocenio je Linta.

On je ukazao da Hrvatska ne ispunjava obaveze koje je preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa EU novembra 2011. godine, kada je reč o nepristrasnom pravosuđu, kažnjavanju ratnih zločina i provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i razvoja povratničkih sredina.

Linta je istakao da su sve države, uključujući i Srbiju, koje su pristupile ženevskim konvencijama, obavezne da preduzimaju zakonodavne mere da bi se kaznila lica za teške povrede konvencija.

- To znači da se ratnim zločincima mora suditi u svako doba i na svakom mestu, a države su obavezne za sprovođenje ove obaveze. Zbog toga Srbija ima obavezu da hapsi i sudi hrvatskim zločincima za ubistva Srba, koja su se desila u Hrvatskoj - ocenio je Linta.

On je zaključio da Srbija u prethodnom periodu "nažalost, nije dovoljno učinila na tom planu".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.01.2015. 13:31
Kome Linta prica? Nistarijama na vlasti u Beogradu, koje sebe nazivaju Srbijom? Nema od takve price nista, dok god se ta beogradska kamarila ne zamijeni boljom!
Petak 30.01.2015. 11:11
Čića Mića gotova je priča.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online