Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 29.01.2015.
18:51
Beta A

"Ratko Mladić nikada nije naredio progon muslimana"

Odbrana generala Ratka Mladića u četvrtak je pred sudije Tribunala u Hagu izvela svedoka Milenka Stanića, koji je izjavio da Mladića nikada nije čuo kako naređuje progon Muslimana ili počinjavanje zločina.

Beta/AP
Rarko mladić se borio protiv srpskih paravojnih formacija tvrdi Stanić

Stanić, koji je tokom rata u BiH bio predsednik SO Vlasenica i Srpske autonomne oblasti Birač, rekao je da je imao "više susreta" s Mladićem.

- Na tim sastancima nikada nisam primetio da je Mladić ikada davao naloge o proterivanju Muslimana ili činjenju bilo kakvih zločina - rekao je svedok.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (72), optužnica, između ostalog, tereti za progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH, koji je u sedam opština, uključujući Vlasenicu, imao razmere genocida.

"Mladić se borio protiv paravojnih formacija"

Stanić je posvedočio da je, krajem juna i početkom jula 1992, general Mladić, na jednom od sastanaka s opštinskim zvaničnicima iz biračkog regiona  "posebno najavio odlučnu borbu protiv srpskih paravojnih formacija koje su tada bile posebno aktivne u Zvorniku".

U Zvorniku su u proleće i leto 1992. te paravojske počinile masovne zločine nad muslimanskim stanovništvom, piše u optužnici protiv Mladića.

Mladić je, prema rečima svedoka, često kritikovao policiju RS i poslanike koji su neargumentovano napadali vojsku.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Alan Tiger (Tieger), citirajući srpske dokumente, sugerisao je da je Stanić bio na čelu vlade SAO Birač koja je, krajem maja 1992, naredila pomeranje muslimanskog stanovništva sa tog područja.

- Ja tvrdim da nije - odgovorio je Stanić.

Potvrdio je, međutim, da je, krajem juna, izvestio Mladića da veliki broj pritvorenih Muslimana predstavlja "problem". Prethodno mu je Tiger predočio da je Mladić u svoju beležnicu zapisao njegove reči da je u Vlasenicu stiglo "800 zarobljenika, od kojih su 200 žene i dece".

Ti "zarobljenici" bili su, prema svedokovim rečima, smešteni u zgradu srednje škole, a ne u logor Sušica, za koji je rekao da je "tada bio prihvatni centar".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.01.2015. 22:04
Ратко Младић је Српски херој. Бранио је Српски народ у Босни и никог није напао.
Petak 30.01.2015. 12:01
General kukavica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online