Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 04.02.2015.
11:50
Jutarnji list.hr, Beta A

U Hrvatsku se vraćaju ćirilične table

Table s ćiriličnim natpisima se vraćaju u Hrvatsku. Juče ujutro na ulasku i izlasku iz opštine Donji Lapac postavljene su table sa ćiriličnim i latiničnim natpisom, a to su prve dvojezične table kojima se označava ulazak odnosno izlazak iz nekog mesta.

Beta/Hina/DS
U Vukovaru su bili oštri protesti protiv dvojezičnih tabli

Postavili su ih radnici Hrvatskih puteva, i to nakon višemesečnog ignorisanja naređenja koji su dobili od Ministarstva uprave. U ovom ministarstvu veruju da table neće biti nasilno skinute.

- Očekujem da se u Hrvatskoj poštuje pravo na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina u skladu sa Ustavom i zakonima, ne samo u Donjem Lapcu nego u svim opštinama i gradovima gde su za to ostvareni uslovi. Ako bi i došlo do pojedinačnih slučajeva oštećenja takvih natpisa, očekujem osudu od strane celokupne političke scene, uključujući i novoizabranu predsednicu - poručuje ministar Arsen Bauk.

Osim u Donjem Lapcu, iste table na putevima trebalo bi da budu postavljene u još 19 opština i gradu Vukovaru.

- U svim jedinicama lokalne samouprave, osim u gradu Vukovaru, trebalo je da natpisi budu postavljeni pre 13 godina. To je propustila da napravi koalicijska Vlada SDP-HSS-HSLS-LS-HNS-IDS, a nakon toga i dve Vlade HDZ-SDSS. Zašto to nije tada napravljeno, ne znam, priznaje Bauk.

U Donjem Lapcu je, inače, dvojezična tabla na zgradi oštine postavljena ranije, kao i u većini spomenutih opština.

U gradu Vukovaru, dodaje, ne planiraju da postavr natpis na ulasku u mesto bez odluke Gradskog veća.

Jedna tabla već skinuta

Jedna od dve ćiričične table koje su postavljene u opštini Donji Lapac skinuta je nedugo nakon što je postavljena. Lično-senjska policija saopštila je na svojim internet stranicama da traga za nepoznatim počiniteljem.

Zakon

Dvojezične natpise propisuje ustavni Zakon o pravima nacionalnih manjina prema kojem se “ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine manjine čine najmanje trećinu stanovnika te jedinice”.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.02.2015. 15:05
Šta je?Ponestalo im čekoća za razbijanje.
Sreda 04.02.2015. 11:53
dokle?
Sreda 04.02.2015. 13:12
Nece one dugo da stoje tu gde im je mesto...jer ti sto skidaju nisu normalni!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online