Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 28.02.2015.
19:23
Tanjug A

"Uvek biram Srpsku ispred ovakve evropske perspektive"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je Srpska okrenuta miru i slobodnom životu svih građana bez obzira na različitosti, ali da traži da bude poštovana i da ne bude zaobiđena u svim globalnim procesima pa i ka EU.

Tanjug
Milorad Dodik poručio da odnos Srpske prema Evropi zavisi od stava koji EU bude zauzimala

Dodik je na prijemu povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja njenog prvog Ustava, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, rekao da će odnos Republike Srpske prema EU zavisiti od njene korektnosti prema svima u BiH.

- Naš odnos prema EU zavisiće od toga da li će EU biti korektna prema svima u BiH. RS veoma pažljivo meri kretanja u EU, ali ako EU bude selektivna u BiH mi nećemo prihvatiti takozvane evropske procese samo zbog toga što je to obećanje nekih dalekih perspektiva i privilegije koje nisu osetili ni oni koji su sada u EU- rekao je Dodik.

Presednik RS je naglasio da se prethodnih godina, pa i danas, kroz smanjenje ovlasćenja, pokušava njeno slabljenje.

- Ako nas terate da biramo između onoga što volimo i želimo, a to je RS, i onoga što nam nudite kroz evropsku perspektivu, a da umanjite RS, hvala vam, mi navijamo za RS - poručio je Dodik.

On je naglasio da je RS zahvalna Srbiji koja je potpisnica Dejtonskog sporazuma, ali od nje i zatražio da od visokog predstavnika EU za BiH zatraži izveštaj o sprovođenju tog sporazuma.

Irinej: Srpska je republika svih Srba

Patrijarh Irinej je kazao da je Republika Srpska istorijska činjenica koja 20 i više godina potvrđuje svoje postojanje i opravdanost svog postojanja.

- RS je republika svih Srba, kako u RS, tako i u Srbiji, ali i onih u rasejanju na kontinentima širom sveta - istakao je patrijarh i RS poželeo blagoslov, da uspeva i napreduje u svemu zbog čega postoji, da očuva bogato nasleđe i ostavi ga budućim generacijama.

Dodik je poručio i da RS i Srbija ne prave nikakve zavere, ali da moraju zajedno da rade, jer su u pitanju dve države srpskog naroda koje svaka sa svojim odgovornostima doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

Dodik se zahvalio svim ljudima koji su u pocetku stvaranja RS imali viziju i želi da se ona stvori, pa i onima protiv kojih se vode sudski procesi, poput Radovana Karadžića, navodeći da im narod zbog toga mora ostati zahvalan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online