Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 05.03.2015.
11:43 >> 14:27h
Tanjug A

Glavaš vraćen u zatvor, najavio štrajk glađu

Vrhovni sud Hrvatske objavio je na svom sajtu rešenje kojim prihvata žalbu zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva i Branimiru Glavašu određuje istražni zatvor. Vrlo brzo, hrvatska policija je privela Glavaša u Osijeku, a on je okupljenim stranačkim kolegama i novinarima rekao da je to još jedan presedan u njegovom političko-pravosudnom progonu, koji traje deset godina i da započinje štrajk glađu.

Tanjug
Branimir Glavaš kod kuće sačekao da dođu po njega

- Kako sam i rekao kada sam se vratio u Hrvatsku, ne odustajem od borbe za dokazivanje svoje nevinosti i pred ovakvim politički instrumentalizovanim pravosuđem zbog svoje porodice, svih građana Osijeka, Slavonije i Baranje i svih koji su učestvovali u pravednom Domovinskom ratu kojim je stvorena i odbranjena nezavisna Hrvatska - poručio je Glavaš.

Najavio je da će dalju pravnu bitku nastaviti njegovi branioci, političku HDŠB, a da njemu preostaje jedini način borbe i protesta protiv kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava a to je štrajk glađu, koji počinje odmah, u trenutku šestog hapšenja.

- Pozivamo građane da nam se pridruže, jer ovakva vlast je teška sramota za hrvatski narod koji tako nešto ne zaslužuje - rekao je on pre nego što ga je policija odvela.

Zagrebački Županijski sud zatražio je u četvrtak ujutru od osječke policije da Branimira Glavaša dovede u istražni zatvor u Remetincu i policija je po njega stigla nešto pre 11 sati, preneo je portal Index.hr.

Najviše pravosudno telo Hrvatske zaključilo je da bi Glavaš na slobodi mogao da uništi dokaze ili utiče na svedoke, pa mu je odredilo istražni zatvor koji "može trajati do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka, ali ne duže od kazne na koju je optuženi nepravosnažno osuđen".

Odluka je doneta posle žalbe Tužilaštva na odluku vanraspravnog veća zagrebačkog Županijskog suda od 6. februara, koje je zaključilo da se Glavaš posle izlaska iz zatvora u Mostaru može braniti sa slobode. Tužilaštvo je istražni zatvor za Glavaša zatražilo ističući da je, pošto je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima "garaža" i "selotejp" od osam godina zatvora, na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora.

Podsećajući da je i posle poništenja pravosnažne presude i Glavaševog izlaska iz zatvora na snazi nepravosnažna presuda, Vrhovni sud u rešenju navodi da je zagrebački Županijski sud morao "i bez posebnog predloga državnog tužioca da odluči o primeni mere istražnog zatvora protiv optuženika".

Sud podseća da je Glavaš u istražnom zatvoru proveo ukupno devet meseci i 29 dana, što je "daleko manje od rokova maksimalnog trajanja istražnog zatvora".

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je 12. januara presudu Vrhovnog suda u slučajevima "garaža" i "selotejp" u kojima je Glavaš pravnosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.03.2015. 12:07
ovom ujki se mora odseći prezime,podhitno
Četvrtak 05.03.2015. 13:25
пу одвратан је овај човек са српско име и презиме што је тепо нас срби уз подршку тућмана и његог друга слободана
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online