Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.03.2015.
22:16
D. Lj. Joksić - Vesti A

Nije zatvor za deda Ljubeta

Fejsbuk zajednica u Makedoniji stala je u odbranu dede Ljubomira Miteva (75) iz sela Kojkovo kod Kratova na istoku Makedonije, koji je 27. februara prošle godine iz lovačke puške ubio Zorana Zlakova (28) iz sela Pantelej, a ranio Borčeta Ivanova (30) iz sela Poplaki.

D. Lj. Joksić
Javnost u Makedoniji stala uz njega: Ljubomir Mitev

Deda Ljube je zločin počinio spasavajući svoju i glavu svoje nepokretne supruge od dvojice kriminalaca koji su upali u njegovu kuću i više sati ih tukli tražeći od njih novac.

Suđenje starcu optuženom za tri krivična dela - ubistvo, ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno nošenje oružja, odloženo je za 14. april zato što deda Ljube nije primio optužnicu, a nema ni advokata.

Na suđenje u Kumanovski sud, deda Ljube je stigao pešačeći sat i po iz sela do asfaltnog puta, a odatle se još dva sata do Kumanova vozio autobusom.

Kada je priča o onome šta su sve doživeli deda Ljube i njegova nepokretna supruga od dvojice razbojnika izašla u javnost, Fejsbuk zajednica se organizovala tražeći njegovu slobodu, a advokatska kancelarija Georgeivski iz Kumanova je odlučila da da besplatnu pravnu pomoć hrabrom dedi.

Najbliže kuće suseda od njegove su udaljene nekoliko kilometara, pa su mučeni starci bili prepušteni na milost i nemilost nasilnih razbojnika koji su ih nemilosrdno tukli, a deda Ljubeta i vezali.

Modrice po licu i celom telu i zasečeni zglobovi na rukama i nogama od čvrsto vezanog konopca kazuju koliki je bol trpeo starac dok su razbojnici u drugoj sobi tukli njegovu suprugu tražeći da kaže gde kriju novac.Iako čvrsto vezan, deda Ljube je ipak uspeo da se oslobodi.

Polako se iskrao i iz podruma uzeo staru lovačku pušku. Kada se vratio gore, na vratima je ugledao Zorana Zlakova kako u rukama drži upaljenu motornu testeru. Da bi odbranio suprugu i sebe, deda Ljube je povukao oroz sačmarice. Prvi patron je bio koban za Zorana, a njegov pajtaš Borče Ivanov je imao više sreće. Iako ranjen, uspeo je da pobegne.

- Šta da kažem, tako je moralo da bude. Imao sam veliku sreću što je kanap bio skoro truo pa sam uspeo da ga se oslobodim. Dovukao sam se do podruma gde je stajala stara puška moga dede. Ona nas je spasla. Nisam se bojao za svoj život, uplašio sam se za svoju suprugu misleći šta će ona raditi sama i nepokretna ako mene ubiju - kaže deda Ljube.

Spasavao planinare i rudare

Ljubomir Mitev, koga svi u planinskom selu Kojkovo zovu deda Ljube bezbroj puta je spasavao živote svojih suseljana, ali i brojnih planinara koji bi zalutali na planini Osogovo. Nesebično je pomagao i rudarima iz obližnjeg rudnika Zletovo, ali deda Ljubetu i njegovoj supruzi tog kobnog dana nije imao ko da priskoči u pomoć.

Dirnuti njegovom pričom, na socijalnim mrežama masovno se potpisuje peticija upućena Ministarstvu pravde i predsedniku Makedonije kojom se traži da deda Ljube, koji je od nasilnika branio svoj i život svoje supruge, bude oslobođen krivice. Pozivajući se na zakon, to isto će tražiti i advokatska kancelarija Hristijana Georgevskog.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.03.2015. 22:29
Dedu treba nagraditi jer je spasio Makedonsko društvo i ono danas ima dva razbojnika manje . Realno .
Petak 06.03.2015. 06:56
Na Balkanu su zaštićeni kriminalci,silovatelji,ubice,pedofili,prevaranti, teroristi itd. Pošten svet kad nema ko da ga zaštiti i on se sačuva sam. onda je kriv i onda hoće da mu se sudi. Tako je u Srbiji u toku suđenje Sašku zato što je štitio svoju porodicu od lopovanarkoma.a. Deda nije kriv treba mu dati medalju za hrabrost. Država neka se zapita kako štiti poštenog čoveka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online