Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.03.2015.
09:12
Ž. Marković - Vesti A

Žrtveni jarac bosanskog proleća

Sud BiH osudio je Gorana Zupca, direktora SIPA, na godinu dana zatvora uslovno, zbog nesavesnog rada u službi. Zubac je proglašen krivim jer nije reagovao na nerede do kojih je došlo 7. februara prošle godine kada je zapaljena zgrada Predsedništva BiH, pri čemu je pričinjena šteta od 339.522 maraka.

youtube.com/Dnevnik TV1
Kažnjen jer nije reagovao na nerede (februar 2014.) kada je zapaljena zgrada Predsedništva BiH

- Zubac nije pružio podršku drugim policijskim agencijama, prvenstveno Direkciji za koordinaciju policijskih tela ni na njihovo traženje. Sve to iako je znao da je zapaljena zgrada Predsedništva BiH, Arhiv BiH i Ustavni sud BiH - rekao je sudija Mirsad Strika.

Ova nepravosnažna presuda na koju je Zupčeva odbrana najavila žalbu, epilog je jednog od interesantnijih sudskih procesa u BiH u poslednje vreme. Potpuno je neverovatno da je Goran Zubac jedini koji je procesuiran i osuđen za čuvene nerede iz februara prošle godine koje su mnogi nazvali "bosanskim prolećem".

Tada su, podsetimo, zapaljene čak četiri zgrade kantonalnih vlada, zgrada Predsedništva BiH, sarajevske opštine Centar, Arhiva BiH i Ustavnog suda. Iako je u te rabote bilo umešano na desetine ljudi, niko osim Zupca nije procesuiran.

Zupčev advokat Dragiša Jokić kaže da je iznenađen jer nije očekivao ovakvu presudu. On je odbio da komentariše navode Suda BiH da osim Zupca u ovom predmetu niko drugi nije optužen, dodajući da su to pitanja za Tužilaštvo BiH, a ne za njega.

Iz Republike Srpske stižu reakcije da je proces protiv Zupca montiran i da služi za skretanje pažnje sa suštine priče oko februarskih protesta.

- I pre nego što je Zubac optužen, visokopozicionirani bošnjački političar je najavljivao da će optužnica biti podignuta. Zbog celog procesa dodatno će biti otežan rad SIPA što svakako nije dobro. Naravno, ključno je pitanje kako je moguće da je samo Zubac jedini i isključivi krivac za sve što se događalo u februaru - kaže Lazar Prodanović, funkcioner SNSD-a.

Kriv i nevin

Predsednik Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH za izbor direktora SIPA, Žiko Krunić, nije mogao precizirati da li će Zubac nakon ove presude morati da ode sa funkcije.
- Mi ćemo se svakako sastati, ali ne mogu reći kakvu ćemo odluku doneti, jer to zavisi od članova. Treba, međutim, imati u vidu da presuda nije pravosnažna i da Zubac ima pravo na žalbu. I za njega važi pretpostavka nevinosti, kao i za sve druge - rekao je Krunić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online