Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 29.03.2015.
11:02
Globus.hr A

"Da nije bilo Tita, ne bi bilo Hrvatske"

"Da nije bilo Tita, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, a Hrvati bi bili potčinjeni kao nacistički kolaboracionisti". To je krajem prošlog veka govorio Franjo Tuđman, nekadašnji predsednik Hrvatske, piše zagrebački nedeljnik "Globus".

Tanjug
Titova bista u muzeju (foto arhiva)

Odluka hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da se iz predsedničkih dvora na Pantovčaku ukloni bista Josipa Broza Tita izazvala je veliku pažnju medija i šire javnosti.

U autorskom tekstu za "Globus" pod naslovom "Da nije bilo Tita, nebi bilo Hrvatske" Velimir Visković, književni kritičar i urednik Enciklopedije Krležijane prvi put je izneo sećanja na razgovore sa Franjom Tuđmanom osamdesetih godina.

Evo kako Visković opisuje šta mu je Tuđman rekao o Titu:

"Nemojte podcenjivati Tita, on je stari Kominternin učenik, a Kominterna nikad nije prihvaćala versajsku, unitarnu Jugoslaviju. Osim toga, on je uvek bio brana prema velikosrpskim uticajima. Nije nikad dopustio da te silnice u socijalističkoj Jugoslaviji prevladaju. On je zaustavljao i tendencije minimaliziranja hrvatskog doprinosa NOB-u, što je bio jasan velikosrpski koncept kako bi se Hrvate optužilo za greh ustaštva. Bio je i protiv napuhivanja brojki o jasenovačkim žrtvama, jer je to bio način kako da se Hrvate prisili na priznanje krivice i ispaštanje u zajedničkoj državi. Da, nije bilo njegove antifašističke borbe, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, jer bi četnici i Izbeglička vlada oni bili prihvaćeni kao deo savezničke koalicije, a Hrvati bi bili potčinjeni kao nacistički kolaboracionisti! Osim toga, Tito je pripojio Rijeku i Istru Hrvatskoj! Oduprevši se Staljinu, Tito je izrastao u državnika koga je prihvatio celi svet, čije se mišljenje svuda uvažavalo. Uza sve, mislim da Tito, iako je bio na čelu Jugoslavije, nikad nije zaboravio da je Hrvat poreklom."

Tekst u "Globusu" ilustrovan je i intervjuom za HTV 1999. godine u kome je hrvatski predsednik, između ostalog, rekao:

"Da nije bilo antifašističkog pokreta i Tita, koji je poznat i cenjen u nesvrstanom svetu, ne bismo imali Hrvatske."

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.03.2015. 12:19
Da nje bilo tog vampira bilo bi danas par miliona Srba vise. Imali bi svoju drzavu i nebi nas vodili njegovi nasljednici i sinovi udbasa cije su ruke okrvavljene stotinama hiljada Srbski mucenika. Takozvani ustanak su pokrenuli poslije Srbskog ustanka protiv usrasa da bi im omogucili i pomogli u unistenju Srbstva.
Nedelja 29.03.2015. 17:27
Poslije gluposti i pohlepe Kralja Aleksandra da ih uopšte primi u krilo, Tile je završio posao kao veliki majstor, dao im je državu nastalu na srpskoj krvi !
Nedelja 29.03.2015. 17:21
Halo redakcijo!Mora da niste bili na ručku kad ste pojeli tolike komentare-glad je glad i očiju nema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online