Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.04.2015.
15:41 >> 21:31h
Tanjug A

Državni vrh Hrvatske zaratio zbog Oluje

Premijer Zoran Milanović, odnosno Vlada Hrvatske, odlučili su da imaju zadnju reč oko načina obeležavanja 20. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja, saznaje "Jutarnji list" i navodi da će proslavu i ove godine, očito, zaseniti sukobi u samom vrhu državne vlasti i izazvati još veće podele.

wikimedia.org/Suradnik13
Hrvatska Vlada odlučila: U Knin po barjak, pa uveče vojna parada u Zagrebu

Vlada je, kako je neslužbeno potvrđeno zagrebačkom dnevniku, u proceduru uputila odluku prema kojoj će se proslava Dana pobede i domovinske zahvalnosti 5. avgusta obeležiti tradicionalno u Kninu, ali potom u večernim satima u Zagrebu i to velikom vojnom paradom.

- Takav je predlog u proceduri i očekujemo da bude donet u četvrtak na sednici vlade - potvrđeno je iz Banskih dvora listu koji dodaje da će ova vladina odluka, nesumnjivo, rasplamsati tinjajući sukob na relaciji Banski dvori-Pantovčak, koji oko tog pitanja traje već više od nedelju dana.

Zaobišli Kolindu

Naime, u Kancelariji hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović juče nisu skrivali nezadovoljstvo zbog takve vladine odluke.

- Predsednica se ne slaže s odlukom da se proslava Oluje održi isti dan, niti je ta odluka doneta u dogovoru s njom... niko se s predsednicom kao vrhovnom zapovednicom, niti s Glavnim štabom nije ni konsultovao oko toga. Ovo je dokaz kako vlada još jednom siluje proceduru kao u slučaju preseljenja u Visoku ulicu. To je odraz njihove arogancije - poručili su s Pantovčaka.

Ističu da im je žao što nije osnovan državni odbor u koji bi bila uključena i Kancelarija predsednice, koji bi, potom, odlučivao o proslavi Oluje.

- Niko nije konsultovao ni struku da se uopšte vidi da li je izvodljivo takvu proslavu održati u jednom danu - komentar je sa Pantovčaka.

Inače, ova odluka vlade na tragu je ranijih najava premijera Milanovića koji se zalagao za to da se 20. godišnjica Oluje proslavi u Kninu, a nakon toga istoga dana, ali puno grandioznije, u Zagrebu.

Nakon prošlonedeljnje sednice Saveta za odbranu Milanović je, podseća "Jutarnji", novinarimai izjavio da je s Grabar Kitarović dogovoreno da će proslava akcije Oluja imati dve manifestacije - u Kninu i Zagrebu.

- Tu se slažemo. U Knin treba otići, tamo prepodne barjak, a nakon toga u Zagrebu treba biti vojna parada. Učestvovaću na oba događaja - rekao je tada  Milanović, ali su iz Kancelarije predsednice ubrzo demantovali  dogovor oko proslave Oluje i naveli da na sednici Saveta nije bilo reči o toj temi, te stoga ništa nije ni dogovoreno.

Grabar Kitarović predlaže osnivanje odbora za Oluju

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da još ništa nije dogovoreno u vezi sa 20-godišnjicom "Oluje", kao i da je premijeru Zoranu Milanoviću predložila osnivanje državnog odbora kako bi se na najbolji način obeležila ta hrvatska vojno-policijska akcija, preneli su zagrebački mediji.

- Upravo sam potpisala dopis predsedniku Vlade Milanoviću kojem predlažem da se osnuje državni odbor u kojem bi bili predstavnici mojeg i njegovog ureda, predstavnici Hrvatskog sabora, parlamentarnih stranaka, ali i komandujući iz Oluje, predstavnici vojske, policije... Smatram da je to pitanje u kojem se apsolutno ne smemo razdvajati i deliti - izjavila je Grabar Kitarović, prenela je Hina.

Hrvatska predsednica kazala je da želi da se "Oluja", kao jedan od, kako je rekla, najslavnijih datuma u novijoj hrvatskoj istoriji, obeleži na najdostojanstveniji način i da se o tome treba dogovoriti.   

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja", izvedena početkom avgusta 1995. godine, okončana je padom Republike Srpske Krajine, čijih preko 200.000 stanovnika je završilo u izbeglištvu.   

Haški tribunal je u prvostepenoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču okarakterisao "Oluju" kao udruženi zločinački poduhvat, sa ciljem proterivanja najvećeg dela krajiških Srba. U drugostepenoj presudi, takve tvrdnje su, međutim, odbačene i generali oslobođeni. To je najveća operacija vojske Hrvatske i simbol njenog Domovinskog rata, a 5. avgust, dan kada su hrvatske snage ušle u Knin, u toj zemlji se proslavlja kao državni praznik pod nazivom Dan pobede i domnovinske zahvalnosti.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.04.2015. 21:51
Imali jednu americku bitku u svojoj istoriji i sad je stalno slave zato sto nemaju nista drugo slavit osim proterivanja i ub,ijanja svojih zemljaka. Samo mi nije jasno zasto ne pocnu slavit Jasenovac posto vole da slave ub,ijanje ljudi. Srbija kad bi slavila svoje ratove onda nista nebi radili samo bi slavili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online