Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 22.04.2015.
17:44
Tanjug A

"Zavera SAD da me sklone sa vlasti"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je meta zavere koju su smislile SAD da ga sklone sa vlasti, prenosi hrvatski "Jutarnji list".

Srna
U SAD se živi lošije nego u Republici Srpskoj: Milorad Dodik

Osim toga, hrvatski list navodi da je Dodik političke stranke i medije koji nisu na njegovoj strani nazvao izdajnicima i stranim plaćenicima.
 

U intervjuu za elektronske novine "Iskra", Andrićevog instituta u Višegradu, Dodik se uporedio s bivšim predsednikom Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, ali i s nekadašnjim libijskim diktatorom Muamerom el Gadafijem, uz navode da se u SAD živi lošije nego u entitetu u kom je on na čelu.

Dodik je naveo da kako se iz Budumpešte rušio Milošević krajem 90-ih godina prošlog veka, tako danas pokušavaju da ruše vlast Saveza nezavisnih socijaldemokrata u RS.

"Budimpešta je centar koji se ponovo aktivirao, centar koji su Amerikanci stvorili i otvorili da okupe navodno 'domaće snage' koje treba da izvrše neke svoje zadatke", rekao je Dodik uz podsećanje kako je u Budimpešti bilo sedište koje je okupilo predstavnike "Otpora" kada je rušena vlast Slobodana Miloševića.

To "zavereničko središte" u Budimpešti, kako tvrdi Dodik, nikada nije prestalo da postoji, a ponovo je aktivirano pre prošlogodišnjih izbora u BiH.

- Mislim da je to bilo u aprilu prošle godine. To je bio pokušaj postizanja dovoljno kritične mase kako bi se 'kroz izbore' izvršila promena strukture vlasti u samoj Republici Srpskoj, jer smo mi njima postali 'remetilački faktor' u pogledu realizacije ranije datih obećanja, pre svega, političkom Sarajevu i u nastojanju da se napravi država po njihovoj meri - istakao je Dodik, navodeći kako SAD nastoje od BiH da stvore državu koja bi zadovoljila pre svega interese Bošnjaka.

- Sama kampanja je pokazala da su to bili najžešći izbori u smislu udara na jednu stranku i na jednu osobu - dodao je Dodik.

Uz to, Dodik je ocenio kako je koalicija, koja se suprotstavila SNSD-u i potom, na temelju izbornih rezultata, postala članica vladajuće koalicije na državnom nivou, zapravo izgubila izbore, a da je u vlast ušla tako što su je nakon poraza "podignuli stranci" angažujući pritom medije koji imaju sedište u RS.

- Oni znaju da ni u čemu nisu uspeli ukoliko ne uspeju idućih nekoliko godina 'poravnati' vlast u Republici Srpskoj pričama o navodnom lopovluku i kriminalu, što im je glavna uzrečica", rekao je Dodik upoređujući, kako ističe "Jutarnji“, bez posebnog povoda celu situaciju u RS-u s onom u Libiji za koju je tvrdio da je pod Gadafijem bila "stabilna zemlja" te da ga nije srušio libijski narod već da je to izvedeno spolja.

Na tvrdnje iz opozicije da se u RS-u živi loše odgovorio je kako tu niko ne gladuje, a da je stanje gore u Americi gde, prema njegovim rečima, ima više gladnih nego u Republici Srpskoj.

Dodik slovi za neprikosnovenog političkog lidera u RS-u u kojem je godinama na vlasti, najprie kao premijer a potom i kao predsednik tog entiteta, piše „Jutarnji“ i dodaje da on svo to vrieme odlučno insistira na što većoj autonomiji RS-a unutar BiH, prieteći povremeno i njenim otcepljenjem od BiH.

- Istodobno je suočen s optužbama za korupciju i kriminal koje dolaze iz opozicionih političkih stranaka u RS-u, a jedan od lidera opozicije Mladen Bosić je ranije ovog meseca najavio kako će na suđenju po tužbi koju je protiv njega podneo Dodik pretresti materijalne dokaze o Dodikovoj umešanosti u kriminal i korupciju - zaključuje "Jutarnji“.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.04.2015. 20:32
Bolje sam to uradi, nego SAD da te skloni. Oni ako su odlucili, ti si vec uklonjen.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online