Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.04.2015.
00:12
V. Đokić - Vesti A

Blago hrama čuva Evropa

Na putu od Berana prema Bijelom Polju, sakriven u Tifranskoj klisuri, nalazi se ženski manastir Šudikova koji se u pisanim dokumentima pominje u 16. veku, ali se ne zna kada je tačno osnovan.

Pominje se u 16. veku: Manastir Šudikova

U starim zapisima pominju se njegovi igumani Vasilije, Grigorije i Teodor. Hram je posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice, a pripada Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Obnovljen je pre desetak godina zahvaljujući donacijama ktitora Mila Đuraškovića iz Beograda i vernika sa severa Crne Gore. Čuven je po pisanim spomenicima. Najpoznatiji je molebnik koji je napisao đakon Mihailo 1600. godine, a nalazi se u biblioteci grofa Uvarova u Moskvi. Mitropolit budimljanski Gerasim napisao je 1573. godine minej koji se nalazi u Narodnoj biblioteci u Beogradu, a psaltir jeromonaha Danila iz 1592. godine čuva se u Beču.

U manastiru mati Amfilohija i još jedna blagočestiva monahinja domaćinski dočekuju vernike i uglavnom prave tamjan za potrebe čuvenog manastira Sveti Vasilije Ostroški. Pretpostavlja se da je ime dobio po crkvenom sudu, s obzirom na to da je sve do 1738. godine kad su ga Turci razorili i spalili zbog učešća naroda u ustanku, služio kao saborna crkva, a tamo gde je održavan sabor morao je biti i crkveni sud sa sedištem sudika-sudija.

Starešina hrama: Igumanija Amfilohija i episkop Joanikije

- U ovom manastiru nastao je Svetački zbornik, jedan od najstarijih pisanih spomenika iz ovih krajeva, a čuva se u crkvi Svete Trojice u Pljevljima. U 17. veku pri hramu je radila slikarska i ikonografska škola, koja je iznedrila majstora zoografa Strahinju Budimljanina, autora brojnih freski i ikona koje krase crkve i manastire na teritoriji Pećke patrijaršije istočne Bosne i Crne Gore - kaže mati Amfilohija.

- Pored manastira Đurđevi stupovi, Šudikova je veoma posećena crkva tokom cele godine. U nju navrate vernici iz Bijelog Polja, Pljevalja, Kolašina, Andrijevice, Mojkovca...

- Kao dete dolazio sam na ruševine Šudikove. U brdima iznad ove svetinje nalaze se brojne nepristupačne pećine isposnice, ali nikada nisam smeo u njih da uđem. Zanimljivo je napomenuti da je manastir svojevremeno bio lečilište za slepe, umobolne i nerotkinje. Oni koji bolje poznaju istoriju ovoga kraja tvrde da su u manastir navraćali i tadašnji srpski kraljevi - kaže Boro Marković iz Pešca kod Berana, čija supruga Ljuba, kćerka Ana i sin Miljan mnogo vole ovu svetinju.

Njihov komšija Zoran Rajković ističe da i danas često ode do Šudikove jer se u njoj prelepo oseća.

Obnova počela 2005.

Prva arheološka istraživanja počela su još 1923. godine. Polimski muzej u Beranama je započeo detaljna sondažna ispitivanja u oktobru 2002. godine. Obnova manastira počela je 2005. godine.

Arsenija preneli iz Peći

U knjizi "Poreklo prezimena sela Budimlja" nalazi se i ovaj podatak: "Crkva Šudikova je bila posvećena Svetom Arseniju, čije je telo preneseno iz Peći. Tu je neko vreme počivalo, dokle ga opet nisu sklonili ispred turskog zuluma."

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online